Ministar Paladina sudjelovao na okruglom stolu na sajmu Arhibau

  • Slika /slike/Ministar/2022_10_07_ArhBau2.jpg
  • Slika
  • Slika

Na sajmu Arhibau održan je okrugli stol „Značajniji rast Hrvatske uz pokretanje infrastrukturnih megaprojekata“ na kojem su sudionici razgovarali o temama vezanima uz ključne projekte koji su u tijeku, s posebnim naglaskom na proces obnove od potresa.

Ministar Ivan Paladina posjetio je u četvrtak 6. listopada 2022. jedan od najvećih sajmova graditeljstva u regiji – Arhibau te je sudjelovao na okruglom stolu naziva „Značajniji rast Hrvatske uz pokretanje infrastrukturnih megaprojekata“.

Okrugli stol moderirao je prof. dr. sc. Stjepan Lakušić, rektor Sveučilišta u Zagrebu, a uz ministra Paladinu u razmjeni iskustava sudjelovali su i županica Karlovačke županije Martina Furdek-Hajdin, župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak te Tomislav Pakasin iz ABS Sisak.

Sudionici su istaknuli iskorak koji je učinjen donošenjem Zaključka o ublažavanju posljedica globalnog poremećaja na tržištima građevinskih materijala kojim je uređena procedura utvrđivanja razlike u cijeni radova, odnosno uređen je model promjenjivih cijena, što osigurava uspješnu provedu i dovršetak svih većih započetih projekata ugovorenih u postupcima javne nabave, kao i poticanje ugovaranja novih projekata.

Ministar Paladina predstavio je ubrzanje dinamike obnove od potresa, korištenje sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije, kao i proces izdavanja dozvola, uz poseban naglasak na izdavanje uporabne dozvole na primjeru megaprojekta „Pelješki most“.

Istaknuti su i veliki projekti poput završetka izgradnje autoceste Zagreb-Sisak, rekonstrukcija i izgradnja drugog kolosjeka Hrvatski Leskovac – Karlovac te su predstavljena ulaganja tvrtke ABS Sisak u proširenje proizvodnje čelika.
 
Arhibau jedan je od najvećih sajmova graditeljstva u regiji, sa stručnom konferencijom, u organizaciji Društva arhitekata Zagreba. Održava se od 5. do 8. listopada u Areni Zagreb – glavna su tema izazovi oporavka i otpornosti. 
 
Foto: Arhibau/Nina Đurđević

Pisane vijesti | Informacija