Ministar Štromar i gradonačelnik Jenkač potpisali Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći

  • Slika
  • Slika
U četvrtak, 28. prosinca 2017., ministar graditeljstva i prostornoga uređenja Predrag Štromar i gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač potpisali su Odluke o dodjeli sredstava kapitalne pomoći za projekte poticanja razvoja komunalnog gospodarstva i ujednačavanje komunalnog standarda. Riječ je o projektu modernizacije – asfaltiranju nerazvrstanih cesta  i nogostupa na području grada čija ukupna vrijednost radova iznosi preko pola milijuna kuna, od kojih Ministarstvo sufinancira projekt u iznosu od 145.000 kuna. Drugi projekt je gradnja ograde i proširenje igrališta u Novom Marofu ukupne vrijednosti 199.167 kuna od kojih Ministarstvo sufinancira 96.000 kuna.
 
Tom prilikom ministar je izjavio: „Mi kao ministarstvo uskačemo s dodatnim sredstvima, kako bi pomogli općinama i gradovima. Od iduće godine više neće biti takvih pritisaka na državu, jer će gradovi i općine s manjim prihodima dobiti više sredstava, Novi Marof će imati nekih 12 milijuna kuna sredstava više“.
 
Na javni poziv Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja za dodjelom kapitalnih pomoći gradovima i općinama koji je objavljen 27. siječnja 2017. pristiglo je 779 zahtjeva od kojih je Povjerenstvo odabralo njih 336 za sufinanciranje ove godine. Sredstva se odobravaju odnosno doznačuju jedinicama lokalne samouprave isključivo za realizaciju određenih i konkretnih projekata i mogu iznositi najviše 450.000,00 kuna.
 
Ministarstvo sufinancira izradu projektne i druge tehničke dokumentacije za izvođenje objekata i uređaja komunalne infrastrukture i izvođenje većih zahvata na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture. Sufinanciraju se i projekti izvođenja radova i ugradnje uređaja komunalne infrastrukture, izvođenje radova na investicijskom održavanju komunalne infrastrukture te uređenje javnih površina, nerazvrstanih cesta, javne rasvjete i drugih javnih prostora u naseljima. Odobreni su i projekti nabava opreme kojom će se znatno poboljšati kvaliteta isporuke komunalne usluge, komunalnog standarda odnosno obavljanje određene komunalne djelatnosti te nabavka druge komunalne opreme za javne površine naselja.
 
Ove je godine u Državnom proračunu za ovu namjenu osigurano 40 milijuna kuna.


Pisane vijesti | Informacija | Komunalno gospodarstvo