Ministar u radnom posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji

Slika /slike/Opcenito/potres-ZG 2020/2020_05_07_ministar.jpg

Ministar Štromar posjetio je u četvrtak, 07. svibnja 2020. godine Krapinsko – zagorsku županiju gdje je u društvu župana KZŽ Željka Kolara, njegovog zamjenika Anđelka Fereka – Jambreka, načelnika Općine Gornja Stubica Jasmina Krizmanića i njegovog zamjenika Vladimira Škvorca, rektora Domagoja Matoševića i ravnateljice OŠ Matije Gupca Sanje Knezić obišao Sveti Matej - naselje na području općine Gornja Stubica, koje je bilo pogođeno potresom, razgledavši pritom tamošnju područnu školu, kapelu Sv. Mateja te kuću Milana Bigeca, oštećene u potresu.

U Gornjoj Stubici prijavljena ukupno 274 oštećena objekta.

Ministar Štromar rekao je da je od potresa prošlo 40 dana i da je svim ljudima koji su ostali bez doma, svaki dan izuzetno dugačak te da oni žele odgovor da li će problem krova nad njihovom glavom biti riješen.

“Na Vladi smo donijeli dokument za hitnu sanaciju trenutno najbitnijih stvari, a to je rješavanje dimnjaka, grijanja, plina, a za mještane južnog dijela KZŽ će biti izuzetno bitan zakon kojeg smo završili, uputili u procedure, a Vlada će reći da li sutra ili prekosutra ide u javnu raspravu. Ljudima moramo pomoći i intenzivno radimo na tome. Radimo svaki dan sa Svjetskom bankom, kako bi osigurali dodatna sredstva. Priprema se dokumentacija za Europsku komisiju, kako bi od njih dobili sredstva, jer tamo ima 500 milijuna eura za sanaciju ovakih šteta. Ima mogućnosti, a rebalansom je već osigurano danas na Vladi 141 milijun kuna za hitne sanacije. U zakonu će pisati na koji će se način rješavati obiteljske kuće, koji će to biti modeli, a onda će se programom kojeg očekujemo za tjedan dan sve točno definirati. U Krapinsko – zagorskoj županiji obiđeno je 413 objekata, od kojih je 21 označen crveno, 63 žuto, a 329 je zelenih. Projektanti će prema zakonu i pravilniku dobiti uputstva na koji način pregledati svaki objekt i onda predložiti što s njim, je li za rušenje ili obnavljanje. Bit će više mogućnosti, sa svakom obitelji ćemo razgovarati, na temelju dokumetacije koju će odraditi ovlašteni projektanti i na temelju njihovog prijedloga. Imat ćemo posebnu kontrolu u našem ministarstvu, načina na koji je projekt napravljen, financijsku i tehničku, a svaka kuna i sanacija bit će javna i transparentna", rekao je Štromar.
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova