Mirela Habijanec o državnim stanovima za smještaj stradalnika potresa

Slika /slike/Images/HRT-Sljeme_Obnavljamo-Zagreb-zajedno.jpg

Nedavno su započele primopredaje državnih stanova koje su Državne nekretnine uredile i opremile za privremeno stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom. Tim povodom u programu Radio Sljemena gostovala je direktorica Državnih nekretnina, Mirela Habijanec, i pozvala stradalnike potresa na podnošenje zahtjeva za privremeno stambeno zbrinjavanje Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, prema čijem se rješenju stradalnici smještaju u državne stanove.

Gostujući u emisiji “Obnavljamo Zagreb zajedno”, Habijanec je govorila o uključenosti tvrtke Državne nekretnine u postupke obnove u skladu s novim Zakonom o obnovi i Programom zbrinjavanja korisnika mobilnih stambenih jedinica: “Prionuli smo na vrlo zahtjevan posao uređenja praznih stanova u vlasništvu Republike Hrvatske nakon što je donesen novi Zakon o obnovi u veljači ove godine po kojem su i Državne nekretnine kao trgovačko društvo od posebnog interesa za RH mogle sudjelovati u postupku obnove i urediti prazne stanove kojima upravljamo u svom portfelju, da dobiju novu svrhu i da se u njih smjeste stradalnici od potresa.”

Ukupno su detektirana 134 stana koja je moguće urediti u roku u županijama pogođenim potresima, s obzirom na to da su sredstva za uređenje i opremanje stanova osigurana iz Fonda solidarnosti EU te moraju biti potrošena do 30. lipnja 2023. Do sada je uređeno i u potpunosti opremljeno 13 stanova te je na području grada Zagreba useljeno 8 obitelji. Državne nekretnine u ovom trenutku privode kraju građevinsko-obrtničke radove i namještanje za još 19 stanova u Zagrebu te će isti uskoro biti spremni za prijem novih privremenih korisnika.

Ukupno će za stradalnike potresa u gradu Zagrebu biti uređeno 109 stanova, a u skladu s odlukom Vlade RH, građani koji iskoriste ovu mjeru pomoći smještaja u državnom stanu oslobođeni su obveze plaćanja najamnine za čitavo vrijeme trajanja privremenog stambenog zbrinjavanja, odnosno do obnove i/ili gradnje njihovih nekretnina. Dodatno, korisnicima mobilnih stambenih jedinica (kontejneri i kontejnerska naselja) za vrijeme privremenog stambenog zbrinjavanja sufinancirat će se troškovi režija za stanovanje.

Zahtjev za privremeno stambeno zbrinjavanje podnosi se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Ulica Republike Austrije 14, Zagreb putem obrasca objavljenog na internetskim stranicama Ministarstva, a prioritet u stambenom zbrinjavanju imaju osobe koji su korisnici mobilnih stambenih jedinica (kontejnera) i osobe čiji objekti ulaze u obnovu te u njima ne mogu boraviti.

Snimku emisije možete poslužati OVDJE



Audio | Vijesti iz medija | Obnova