Mobilni uredi Ministarstva na širem području Siska i zagrebačkom Markuševcu

Slika /slike/Opcenito/potres-Sisak-Petrinja/2021_02_21-image-1.jpg

U srijedu 17. ožujka 2021. godine mobilni uredi Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine bit će prisutni na širem području Grada Siska te u prostoru Mjesnog odbora Markuševec, Trg svetog Šimuna 5. u Zagrebu.

Sisak, 17. ožujka 2021.
 
  • od 9 i 30 do 17 sati u srijedu, 17. ožujka prvi mobilni ured bit će raspoređen kod obiteljske kuće Đukić, na adresi Staro Selo 83. Službenici će obrađivati zahtjeve za obnovom mještana Starlog Sela.
  • od 9 i 30 do 13 sati u srijedu, 17. ožujka drugi mobilni ured bit će raspoređen kod DVD-a Gušće, na adresi Gušće 110. Službenici će obrađivati zahtjeve za obnovom mještana naselja Gušće, Veliko Svinjičko i Čigoč.
  • od 13 i 30 do 17 sati u srijedu, 17. ožujka drugi mobilni ured bit će raspoređen kod DVD-a Mužilovčica, na adresi Mužilovčica 81. Službenici će obrađivati zahtjeve za obnovom mještana naselja Kratečko, Mužilovčica, Suvoj i Lonja.

Dodatno, izmješteni uredi Ministarstva graditeljstva dostupni su na sljedećim lokacijama:
 
  • Sisak, Ivana Kukuljevića Sakcinskog 1 (zgrada FINA-e)
  • Petrinja, Trg Matice Hrvatske 18
  • Hrvatska Kostajnica, Vladimira Nazora 17
  • Glina, Trg bana Josipa Jelačića 2
  • Lekenik, Zagrebačka 77A, bivša zgrada banke OTP

Zagreb, 17. ožujka 2021. 
 
  • od 9 do 11 sati, državni tajnik mr.sc. Željko Uhlir i službenici Ministarstva boraviti će u prostoru Mjesnog odbora Markuševec, Trg svetog Šimuna 5 u Zagrebu, gdje će građanima grada Zagreba čiji su objekti stradali u potresu davati informacije i savjete o podnošenju zahtjeva za obnovu te dodjelu novčane pomoći sukladno pravima koje ostvaruju temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom.

U Zagrebu otvoren Informativni centar „Obnova“

Od ponedjeljka, 15. ožujka 2021. godine, s radom je započeo Informativni centar „Obnova“, koji je smješten na lokaciji Ulica kneza Mislava 2. Riječ je o zajedničkom informativnom centru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Fonda za obnovu i Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje, koji je osnivan sa ciljem pomoći građanima s područja grada Zagreba i okolnih županija, čije su nekretnine stradale u potresu.

Službenici Ministarstva, Fonda i Središnjeg državnog ureda na jednom mjestu građanima pružaju savjete i daju im sve potrebne informacije vezane uz sam postupak obnove, od podnošenja zahtjeva i prikupljanja potrebne dokumentacije, pa sve do samog procesa realizacije. Također, pravnu podršku u sklopu ovog centra pruža i Pravna klinika Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Radno vrijeme samog centra je od ponedjeljka do petka u razdoblju od 9-17 sati, te subotom od 8 - 13 sati.


Objavljeni novi vodiči za obnovu građevina nakon potresa

Ministarstvo je izradilo i objavilo nove vodiče za obnovu građevina nakon potresa koji sadrže osnovne informacije za građane o načinu podnošenja zahtjeva za uklanjanje i obnovu zgrada oštećenih u razornim potresima 22. ožujka te 28. i 29. prosinca 2020., kao i za gradnju zamjenskih obiteljskih kuća.

U njima su jasno navedena sva prava koja građani mogu ostvariti u skladu s oznakom koju su za njihovu zgradu ili kuću odredili statičari, zatim su navedeni konkretni koraci u postupku od predaje zahtjeva do početka konkretnih radova, a dani su i odgovori na najčešća pitanja s kojima se građani susreću u pripremi za obnovu.

Od četvrtka, 4.ožujka primjenjuje se i novi sustav eObnova za podnošenje zahtjeva za obnovu elektroničkim putem.

Na web-platformi dostupan je elektronički obrazac koji valja popuniti relevantnim podacima. Sustavu eObnova pristupa se putem sustava e-Građani; za ulaz u sustav preko NIAS-a dovoljna je vjerodajnica razine 3. Građani biraju koji obrazac će popuniti, ovisno o tomu traže li konstrukcijsku obnovu, potpuno uklanjanje građevine ili pak novčanu pomoć.

POVEZNICA: https://eobnova.gov.hr

 
Donijeto prvih 15 odluka o obnovi

Prema Zakonu o obnovi i Programu mjera obnove, uklanjanje uništenih građevina ili obnova oštećenih, gradnja zamjenskih obiteljskih kuća i stambeno zbrinjavanje osoba pogođenih potresom provodi se na temelju odluka koje donosi Ministarstvo.
Ministar Horvat jučer je potpisao i prvih 15 odluka koje se sada upućuju prema Fondu za obnovu ili Središnjem državnom uredu za obnovu i stambeno zbrinjavanje, ovisno o vrsti odluke i području na koje se odnosi, a u skladu s nadležnostima ovih dvaju provedbenih tijela, zaduženih za organiziranje obnove na terenu.

Za radove hitne sanacije zgrada Ministarstvo je dosad odobrilo 46.200.560,44 kuna. Riječ je o novčanoj pomoći od 12.000 kuna po svakoj samostalnoj jedinici u oštećenoj zgradi za izvedene radove privremene zaštite zgrade odnosno sanacije dimnjaka, popravak ili zamjenu zabatnog zida, popravak dizala te nužnu privremenu zaštitu zgrade od utjecaja atmosferilija i uklanjanja/pridržavanja opasnih dijelova zgrade.

Istovremeno, po Zakonu o obnovu i Programu mjera obnove u Ministarstvu je zaprimljeno 3.972 zahtjeva za obnovu odnosno dodjelu novčane pomoći.

Financira se najamnina za zamjenski stan

Ministarstvo je u petak, 12. ožujka 2021. godine, objavilo Javni poziv za financiranje najamnine za stambeno zbrinjavanje osoba čije su nekretnine stradale u potresu na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije, Zagrebačke županije, Sisačko-moslavačke županije i Karlovačke županije.

Javni poziv kao i obrasci za prijavu dostupni su na internetskoj stranici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine: http://mgipu.gov.hr/default.aspx?id=11626
 


 

Stranica