Na proljeće rušenje oštećenih objekata u Krapinsko-zagorskoj županiji

  • Slika /slike/Opcenito/HN20220113346443.JPG
  • Slika

Rušenje potresom oštećenih objekata u Krapinsko-zagorskoj županiji trebalo bi početi početkom proljeća, najavljeno je u Donjoj Stubici u četvrtak na osmoj koordinaciji Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Vršiteljica dužnosti ravnateljice Fonda za obnovu Snežana Penović ocijenila je da je sastanak u Krapinsko-zagorskoj županiji bio "vrlo kvalitetan i konstruktivan".

"U toj županiji smo jednu obiteljsku kuću uklonili i isplaćena je jedna novčana pomoć za privremenu zaštitu. Ljudi su sami obnovili svoju kuću i zatražili novčanu pomoć Ministarstva, a isplata se radi preko Fonda”, izvijestila je Penović.

Fond za obnovu zaprimio 135 zahtjeva, a u tijeku je postupak sklapanja ugovora s vlasnicima kuća u koji će se, radi ubrzavanja postupka, uključiti i Krapinsko-zagorska županija, dodala je.

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar rekao je da je novi zakon ubrzao proces projektiranja i izlazaka na teren "što je razlog za malo optimizma". Kolar je inzistirao da prioritet bude 29 objekata na području Krapinsko-zagorske županije koje je potrebno srušiti, a cilj je, naglasio je, da rušenje bude gotovo do ljeta te da se najkasnije najesen počnu graditi novi objekti.

"S obzirom na to da je krajnji rok za rušenje objekata bio kraj prošle godine i da smo na zadnjoj koordinaciji najavili da ćemo do kraja godine srušiti barem još četiri objekata, što se nije dogodilo, ja ću se javno ispričati”, rekao je Kolar.

Načelnica Sektora za nadzor radova nadležnih tijela, žalbe i zastupanje u Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Helga Svirčić poručila je kako je u ovom trenutku prioritet uklanjanje oštećenih kuća i izgradnja zamjenskih obiteljskih kuća, a ministarstvo će, kako je rekla posebnu pažnju posvetiti tim vrstama objekata.

Izvor: HINAPisane vijesti | Informacija | Obnova