Na sjednici Vlade usvojena dva Zaključka za energetsku učinkovitost

Slika //slike/Opcenito/VRH_6705.jpg

Na 147. sjednici Vlade predstavljen je sveobuhvatan jesenski paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu u ukupnom iznosu od 21 milijarde kuna, koji sadrži mjere zaštite od rasta cijena energenata i hrane te brojne subvencije i pomoći za građane, javni i privatni sektor.

Na 147. sjednici Vlade održanoj u četvrtak, 8. rujna 2022. predstavljen je sveobuhvatan Paket mjera pomoći građanima i gospodarstvu.

Iz nadležnosti Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine usvojena su dva Zaključka kojima se potiče ulaganje u solarne elektrane i energetska obnova stambenih prostora.

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine izvijestio je o Zaključku u vezi s poticanjem ulaganja u solarne elektrane kojim se olakšava zakonska procedura vezana uz ulaganje u solarne elektrane. Usvajanje Zaključka donijet će izmjenu zakonodavnog okvira kako bi se pojednostavilo ishođenje potrebne dokumentacije za postavljanje solarnih elektrana i omogućilo širenje područja na kojima je dozvoljena izgradnja i postavljanje solarnih elektrana, što će doprinijeti povećanju energetske neovisnosti.

Zaključkom u vezi s energetskom obnovom stambenih prostora na području Republike Hrvatske koji je također usvojen na sjednici Vlade, osigurava se gotovo milijardu kuna za energetsku obnovu i povećanje energetske učinkovitosti višestambenih zgrada i obiteljskih kuća do kraja sljedeće godine.

Ministar Paladina istaknuo da se  ovim značajnim iznosom, prema procjenama, energetski može obnoviti 10.000 obiteljskih kuća, odnosno 300 višestambenih zgrada. „Sudeći prema odazivu na ranije pozive za energetsku obnovu, jasno je da postoji velika zainteresiranost građana za ovu mjeru te da mnogi od njih već imaju spremnu dokumentaciju, stoga bi se ovi projekti mogli realizirati u kratkom roku“, rekao je ministar. 
 

Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost