Nacrt Nacionalnog akcijskog plana za razvoj vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz energetsku obnovu i obnovu nakon potresa

Slika /slike/Opcenito/poslovi.jpg

Ministarstvo provodi javno savjetovanje o Nacrtu Nacionalnog akcijskog plana za razvoj vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz energetsku obnovu i obnovu nakon potresa. Zainteresirana i stručna javnost može se uključiti najkasnije do 22. prosinca 2022. godine putem portala eSavjetovanja.

Nacionalni akcijski plan za razvoj vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz energetsku obnovu i obnovu nakon potresa razvija se u okviru inicijative 6. Obnova zgrada NPOO-a, konkretno reformskog cilja C6.1. R2 Razvoj okvira za osiguranje adekvatnih vještina u kontekstu zelenih poslova potrebnih za obnovu nakon potresa, čija je intencija povećati znanja i vještine u kontekstu zelenih poslova vezanih uz proces obnove nakon potresa.

Kao polazišna točka u pripremi Nacionalnog akcijskog plana, NPOO reforma C6.1. R2 ističe prethodni projekt CROSKILLS – Build up Skills Croatia, koji je izrađen u suradnji Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu te Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine i drugih suradnika. Projekt je bio usmjeren na poboljšanje obrazovanja građevinskih radnika i instalatera tehničkih sustava u području energetske učinkovitosti, u kontekstu fokusa na cjeloživotnu edukaciju i usavršavanje hrvatskih radnika u području energetske učinkovitosti u zgradarstvu - jačanje kvalifikacije obrtnika, zaposlenih i nezaposlenih građevinskih radnika. Navedeni projekt služi kao podloga i polazišna točka u analitičkoj obradi. 

Cilj izrade Nacionalnog akcijskog plana je osigurati podlogu za povećanje znanja i jačanje vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz proces energetske obnove i obnove nakon potresa te, sukladno tome, omogućiti potrebnu prekvalifikaciju i edukaciju radne snage. Nacionalnim planom unaprijedit će se zelene vještine u kontekstu energetske obnove, obnove nakon potresa, zelene infrastrukture, primjene rješenja zasnovanih na prirodi i kružnog gospodarenja prostorom i građevinama, na temelju preispitivanja postojećih programa te izrade i prilagodbe obrazovnih programa. Odnosno, omogućit će se unaprjeđenje obrazovnih programa te osnaživanja stručnih kompetencija radne snage za obnovu objekata u segmentu energetske učinkovitosti, protupotresne obnove, primjene rješenja zasnovanih na prirodi i kružnog gospodarenja prostorom.

U okviru pripreme i izrade Nacionalnog akcijskog plana, uspostavljen je Nacionalni kvalifikacijski savjet, koji ima zadatak izraditi i donijeti konačni prijedlog Nacionalnog akcijskog plana. 

Cjelokupni tekst Nacrta Nacionalnog akcijskog plana za razvoj vještina u kontekstu zelenih poslova vezanih uz energetsku obnovu i obnovu nakon potresa dostupan je na portalu eSavjetovanja. Zainteresirana i stručna javnost svoja mišljenja, prijedloge i primjedbe na nacrt Nacionalnog akcijskog plana može dostaviti najkasnije do 22. prosinca 2022. također putem portala eSavjetovanja

Pisane vijesti | Informacija | NPOO