Nastavak decentralizacije i poticaj daljnjem razvoju

  • Slika /slike/Ministar/2024_03_12-image-11.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić danas je boravio u radnom posjetu Požeško-slavonskoj županiji i Bjelovarsko-bilogorskoj županiji gdje je na daljnje upravljanje županijama, Gradu Požegi te Gradu Bjelovaru predao predmete državne imovine.

Radi posjet započeo je u Požeško-slavonskoj županiji. Nakon sastanka sa županicom Antonijom Jozić i gradonačelnikom grada Požege dr. sc. Željkom Glavićem, u Velikoj županijskoj vijećnici ministar Bačić potpisao je sa županicom i gradonačelnikom Zapisnik i Odluke o predaji na postupanje zahtjeva za upravljanje i raspolaganje nekretninama u vlasništvu RH. Sukladno ciljevima decentralizacije, od prvog siječnja ove godine upravljanje državnom imovinom preuzele su županije zajedno sa gradovima sjedištima županija.

"Grad Požega i mi koji radimo u Gradskoj upravi se veselimo ovoj Odluci. Smatramo da to je nešto više posla za Gradsku upravu, ali rezultat će sigurno biti dobar jer mi koji ovdje živimo i radimo ćemo vjerojatno lakše riješiti razne prepreke tijekom ovakvih postupaka koji se provode vezano uz nekretnine koje su predmet današnjeg razgovora. Mi smo već skoro pokusno raspisali jedan natječaj da isprobamo postupak. Vjerujemo da nakon donošenja ovih podzakonskih akata koje ste spomenuli, da će taj posao ići dobro te da ćemo u relativno malo vremena riješiti niz problema za koje čak mogu reći da su se već nagomilali - dobro je da se to krene rješavati, a ovo je dobar put k tome" rekao je gradonačelnik Požege dr.sc. Željko Glavić.

Cilj je ubrzati procedure te državnu imovinu staviti u funkciju razvoja lokalne zajednice, pojasnio je tom prilikom ministar Branko Bačić.

"Potpisivanjem Zapisnika i odluke, izuzev Grada Požege, prepustili smo Županiji ukupno 50 predmeta, od kojih se 14 odnosi na zahtjeve jedinica lokalne samouprave na području Požeško-slavonske županije koje su podnijele zahtjev nama u ministarstvo, a 36 predmeta se odnosi na fizičke i pravne osobe koji su podnijeli zahtjeve za prodaju ili neki drugi zahtjev. Drugi dio odnosi se na prepuštanje predmeta Gradu Požegi i to ukupno 12 predmeta koje su podnijele isključivo fizičke i pravne osobe za nekretnine koje se nalaze na području Grada Požege. Dakle, od danas će gradonačelnik upravljati nekretninama koje se nalaze na području Grada Požege, a županica svim ostalim nekretninama na području Požeško-slavonske županije, osim onih koji se nalaze na području grada Požege" kazao je ministar Bačić.


Bjelovarsko-bilogorskoj županiji predano raspolaganje nad 101 nekretninom

U zgradi Županije u društvu župana Marka Marušića i zamjenika gradonačelnika Igora Brajdića potpisao odluku s kojim je Bjelovarsko - bilogorskoj županij i gradu Bjelovaru predano na upravljanje i raspolaganja 101 nekretnina to jest predmeta.

"Dakle, predajemo na raspolaganje Bjelovarsko-bilogorskoj županiji  85 predmeta koji se odnose na nekretnine na području županije, osim nekretnina na području grada Bjelovara koje će pripasti Gradu Bjelovaru, a njih je 16. Ova današnja primopredaja je realizacija i provedba samog zakona o upravljanju nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske s čime zapravo provodimo decentralizaciju"- kazao je ministar Bačić i dodaje. 

"Dakle, mi smo kroz model financijske decentralizacije definirali raspored sredstava uprihođenih od raspolaganja ovim imovinama i to na način. Da će za svaku nekretninu prihod od prodaje te nekretnine dijeliti se po ključu 60 posto vlasniku to jest Republici Hrvatskoj, 20 posto Županiji i 20 posto jedini lokalne samouprave na čijem se području nalazi pojedina nekretnina. Također, treba reći da su uspostavljeni limiti upravljanja tim nekretninama, pa će o vrijednostim nekretnina odlučivati župan ako je vrijednost do nekretnine do 130 tisuća eura, ako je vrijednija od 130 tisuća eura onda će odluku o raspolaganju donositi Županijska skupština, a ako je od milijun do milijun i pol eura onda će o tome odlučivati resorni ministar, a ako je iznad onda će Vlada Republike Hrvatske" pojasnio je ministar Bačić. 

Župan Marko Marušić pozdravio je i pohvalio decentralizaciju u rješavanju državne imovine te zahvalio ministru na povjerenju i dosadašnjoj suradnji.

"Mi kao Bjelovarsko-bilogorska županija itekako pozdravljamo ovaj Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH i kao što je rečeno 85 zahtjeva spušteno je na rješavanje županiji. Mi svako pohvaljujemo ovu decentralizaciju jer cilj je ove nekretnine staviti u bolju funkciju nego što su danas i to će zasigurno doprinijeti razvitku županije. Ovo je i novi posao za nas i naše djelatnike ali mi smo spremni. Normalno je i da nam je potrebno neko vrijeme da se uhodamo ali tu ćemo kao i dosad imati podršku ministarstva. Ovom prilikom zahvaljujem ministru na dosadašnjoj suradnji i radujem se budućoj" istaknuo je župan Marušić.

Decentralizaciju je jednako pozdravio i u ime Grada Bjelovara ministru zahvalio na povjerenju i suradnji zamjenik gradonačelnika Igor Brajdić.

"Uvijek pričamo kako je sve smješteno u Zagrebu. Zamislite kako je bilo kada su svi ovi zahtjevi iz cijele zemlje stigli na jednu adresu. A sada će se oni raspodijeliti na gradove i županije. I dosad smo imali dobru suradnju s Ministarstvom i njegovim timom. Zahvaljujući zemljištima koje smo dosad dobili od Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine napravili smo stadion, tu je poslovna zona Veliko Korenovo, sortirnica i kompostana, a najnovije što smo dobili jest zgrada Vodotehne koja ide u cjelovitu obnovu, prisjetio se Brajdić dobrih zajedničkih projekata " naveo je zamjenik gradonačelnika Brajdić. 



Pisane vijesti | Informacija | Državna imovina