Nova Metodologija provođenja energetskog pregleda zgrada 2021. u primjeni od 1. srpnja 2021.

Slika /slike/Opcenito/sufinanciranje.jpg

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donio je Odluku o Metodologiji provođenja energetskog pregleda zgrada 2021. Metodologija definira koncept i provedbene korake energetskog pregleda, način prikupljanja potrebnih ulaznih podataka, način provođenja analiza i proračuna te izgled i sadržaj završnog Izvješća o provedenom energetskom pregledu.

Na temelju članka 12. stavka 5. Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju (»Narodne novine«, broj 88/17, 90/20, 1/21, 45/21) ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine donio je Odluku o Metodologiji provođenja energetskog pregleda zgrada 2021.

Ovom Metodologijom provođenja energetskog pregleda zgrada utvrđuje se provedba energetskih pregleda koja je propisana Pravilnikom o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju, a kojim se uređuju zakonske obveze i zahtjevi za provedbu energetskog pregleda zgrada, te obveze i postupak energetskog certificiranja. 

Također od 1. srpnja 2021. na snagu su stupile i nove izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju ("Narodne novine", broj 45/21), a odnose se na članak 1. Pravilnika o izmjenama Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju ("Narodne novine", broj 1/21).

Navedeno se odnosi na primjenu odredbi članka 18. Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju ("Narodne novine", 90/20) vezano na sadržaj Izvješća o provedenom redovitom pregledu sustava grijanja i sustava hlađenja ili klimatizacije zgrade, te članka 22. vezano na Priloge 2, 3 i 4.
 

Pisane vijesti | Informacija | Energetska učinkovitost