Novi europski Bauhaus – najavljena dodjela nagrada za 2021. godinu u 10 kategorija

Slika /slike/Opcenito/EU-image-1.jpg

Prva konferencija o Novom europskom Bauhausu održana je 22. i 23. travnja 2021. u organizaciji Europske komisije. Konferenciju je otvorila predsjednica Europske komisije, Ursula von der Leyen.

U svojem je obraćanju navela da je najveću krizu našega planeta, klimatsku krizu, moguće riješiti samo zajedničkim radom i integriranim pristupom. Inicijativa Novi europski Bauhaus pokrenuta je 100 godina nakon povijesnoga Bauhausa radi pružanja nade, poticanje inspiracije i istraživanja novih mogućnosti za budućnost. Kao i povijesni Bauhaus i Novi europski Bauhaus promicat će funkcionalnost, priuštivost i ljepotu, ali će imati i suvremenu dimenziju održivosti. Predsjednik Europskoga parlamenta, David Sassoli, istaknuo je da je EU na suvremene izazove današnjice odgovorila Europskim zelenim planom, strategijom rasta EU-a koja će biti materijalizirana kroz Novi europski Bauhaus te koja će djelovati povezivanjem kulture, umjetnosti, znanost i tehnologije. Povjerenica Europske komisije za koheziju i reforme Elisa Ferreira i povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Mariya Gabriel, istaknule su da Novi europski Bauhaus nije elitistički pokret te da je namijenjen svima te da Europska komisija velike nade polaže na aktiviranje mladih.

Konferencija je, uz povjerenice Ferreiru i Gabriel, okupila cijeli niz govornika, kao što su Mike Bloomberg, dugogodišnji gradonačelnik New Yorka, arhitekti Shigeru Ban i Bjarke Ingels, klimatske aktivistice Gina Gylver i Sheela Patel, umjetnik Olafur Eliasson, John Schellnhuber, utemeljitelj Instituta za istraživanje utjecaja na klimu i dr.

Tijekom konferencije povjerenice Ferreira i Gabriel najavile su dodjelu nagrade Novog europskog Bauhausa radi nagrađivanja najboljih primjera dobre prakse i inovativnih ideja te promicanja inicijative. Obavijestile su da će biti dodijeljeno ukupno 20 nagrada u 10 tematskih kategorija. U okviru svake od tematskih kategorija bit će dodijeljene po dvije nagrade – New European Bauhaus Award (za postojeće i dovršene primjere/projekte u pojedinačnome iznosu od 30.000 EUR) i New European Bauhaus Rising Stars (za koncepte i ideje mladih do 30 godina u pojedinačnome iznosu od 15.000 EUR).

Tematske kategorije su:
 
  1. tehnike, materijali i procesi za gradnju i dizajn,
  2. gradnja u duhu kružnosti,
  3. rješenja za ko-evoluciju izgrađenoga okoliša i prirode,
  4. regenerirani urbani i ruralni prostori,
  5. proizvodi i životni stil,
  6. očuvano i transformirano kulturno nasljeđe,
  7. ponovno osmišljeni prostori za susret i dijeljenje,
  8. mobilizacija kulture, umjetnosti i zajednica,
  9. modularna, prilagodljiva i mobilna životna rješenja i
  10. interdisciplinarni modeli obrazovanja.

Više informacija o nagradi Novog europskog Bauhausa može se pronaći na https://europa.eu/new-european-bauhaus/2021-prizes_en, a na istoj je poveznici moguće i podnijeti kandidaturu za nagradu.
 

Pisane vijesti | Informacija | Novi Europski Bauhaus