Novi europski Bauhaus (NEB)

Novi europski Bauhaus (NEB) inicijativa je najavljena tijekom govora o stanju EU-a predsjednice Europske Komisije Ursule von der Leyen u rujnu 2020., formalno pokrenuta 18. siječnja 2021.

Utemeljen je na glavnim načelima na kojima je uspostavljen i pokret Bauhaus početkom 1919. – inovativno povezivanje umjetnosti, industrije i obrtništva. Novi europski Bauhaus bit će inkubator inovacija i kreativnosti usmjeren na objedinjavanje umjetnosti i kulture te znanosti i tehnologije s ciljem stvaranja preduvjeta za održivi zajednički život svih ljudi u budućnosti. Njegove temeljne vrijednosti su održivost, estetika i uključivost.
 
Realizacija je zamišljena kroz tri faze: „osmišljavanje“, „isporuka“ i „širenje“. Cilj prve faze osmišljavanja je, procesom zajedničkog stvaranja, oblikovati koncept pokreta istraživanjem ideja, utvrđivanjem prioritetnih potreba i pitanja te povezivanjem zainteresiranih strana s namjerom okupljanja što većeg broja sudionika u NEB zajednicu. Prva faza završit će objavom poziva za dostavu projektnih prijedloga za uspostavu najmanje pet mjesta u različitim zemljama članicama u kojima bi se realizirali prvi pilot projekti, za što će inicijalno biti osigurano oko 25 milijuna EUR u okviru programa OBZOR. Ona uključuje i poticanje dijaloga između tehnologije i arhitekture koji bi trebao rezultirati idejama koje će biti realizirane u sljedećoj fazi inicijative. Radi promicanja prve faze Europska Komisija će tijekom ljeta 2021. dodijeliti 10-ak nagrada u različitim kategorijama, svaka u iznosu od 30.000 EUR, kojima će se nagraditi najkvalitetnije i najinovativnije ideje. Postupak prijave je otvoren.
 
Druga faza inicijative podrazumijeva provedbu prvih pet pilot projekata te širenje pokreta i njegovog manifesta. Zadatak treće faze je širenje i repliciranje najboljih ideja i projekata kao i umrežavanje svih sudionika i promatrača kako bi se razmijenila iskustva i stečeno znanje.

Dijelom Novog europskog Bauhausa mogu postati umjetnici, dizajneri, inženjeri, znanstvenici, poduzetnici, arhitekti, studenti, ali i svi zainteresirani. To mogu učiniti na poveznici prijavom svojih ideja i projekata te dijeljenjem nadahnjujućih primjera za Novi europski Bauhaus, svojih ideja o tome kako ga treba oblikovati i kako bi se trebao razvijati, kao i svojih briga i izazova s kojima se susreću.

                   

Pisane vijesti | Informacija | Novi Europski Bauhaus