Novo ruho energetski obnovljene OŠ dr. Vinka Žganca najljepši poklon za veliku obljetnicu

Slika /slike/Opcenito/OŠ-Vratisinec.jpg

Zgrada Osnovne škole dr. Vinka Žganca u Vratišincu sagrađena je 1979. godine, a posljednji značajni zahvat na školi izveden je 2004. godine. Škola je imala velike toplinske gubitke zbog loše vanjske ovojnice koja nije zadovoljavala zahtjeve Tehničkog propisa, dok vanjska stolarija i sustav grijanja nisu bili dovoljno učinkoviti, a većina postojeće rasvjete bila je zastarjela.

Po završetku radova energetske obnove najveći dio navedenih nedostataka je uklonjen te je stvorena zdravija i produktivnija mikroklima prostora, što, kako ističe ravnatelj te međimurske škole Željko Maček, jednako veseli i učenike i nastavnike budući da je boravak u prostorijama škole neusporedivo ugodniji.
 
Ukupna vrijednost projekta iznosi preko 2,4 milijuna kuna, a u okviru Poziva  'Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora' za projekt energetske obnove ove škole osigurano je i preko 1,4 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Provedbom mjera energetske obnove Osnovna škola dr. Vinka Žganca prešla je iz energetskog razreda D u B, planirana ušteda energije od čak 75% vidljiva je već sada, a dolaskom hladnijih dana zasigurno će još više doći do izražaja.

„Kako se ove godine obilježava 130 godina od rođenja dr. Vinka Žganca, etnomuzikologa i akademika te jednog od najpoznatijih hrvatskih zapisivača narodnih pjesama, plesova i običaja, ali i 25 godina kako je školi vraćena samostalnost i od kada nosi njegovo ime, najljepši poklon povodom ovih dviju obljetnica je upravo prekrasna novoobnovljena zgrada škole“, istaknuo je Željko Maček, ravnatelj Osnovne škole dr. Vinka Žganca.
 
Mjere energetske obnove:
 
  • povećanje toplinske zaštite krova iznad grijanog prostora
  • povećanje toplinske zaštite vanjskog zida
  • povećanje toplinske zaštite stropa prema negrijanom prostoru
  • zamjena unutarnje rasvjete učinkovitijom 
  • zamjena vanjske stolarije
  • ugradnja novog visokoučinkovitog sustava grijanja
  • uvođenje  sustava daljinskog očitanja potrošnje energije i vode i kontrolnih mjerila energenata i vode
 


Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi