Objavljene ESPON publikacije

Upoznajte se s objavljenim publikacijama: "Da li je naš život dovoljno dobar?", "Strukturalne promjene u regijama industrije ugljena", "Planiranje maritimnih prostora i kopneno-morske interakcije" i "Država europskog teritorija".

Preliminarni rad: Da li je naš život dovoljno dobar? 
Tijekom posljednjih nekoliko godina vodile su se rasprave o tome da li je moguće izmjeriti razinu kvalitete življenja (Quality of Life – QoL) te kako pokazatelji kvalitete življenja mogu upotpuniti ekonomske i socijalne pokazatelje u praćenju teritorijalnog razvoja. Do sada su se razina prihoda i životni standard koristili u procjeni našeg osobnog uspjeha i kvalitete življenja. Međutim, s pojavom klimatskih promjena i novih društvenih izazova bilo je potrebno revidirati jednadžbu koja povezuje rast, prosperitet i kvalitetu življenja kako bi se smanjile nejednakosti i štetni utjecaji na okoliš.  
Ovaj preliminarni rad daje velik doprinos tom procesu pružajući metodologiju za procjenu kvalitete življenja kroz pristup temeljen na mjestima i građanima. 

Sažetak politike: Strukturalne promjene u regijama industrije ugljena
Prijedlog uredbe o Fondu za pravednu tranziciju (Just Transition Fund-JTF) identificira 108 europskih regija s infrastrukturom industrije ugljena i gotovo 237,000 poslova u toj industriji. Regije industrije ugljena su među najranjivijima jer su njihovi regionalni ekonomski ekosustavi, povijesno gledano, povezani s vađenjenjem ugljena i proizvodnjom električne energije. Ovaj sažetak objedinjuje postojeću literaturu, nedavna istraživanja i savjete o strukturalnim promjenama u regijama industrije ugljena te ESPON-ove teritorijalne dokaze o pitanjima politika koja još uvijek nisu obrađena. 
 
Sažetak politike: Planiranje maritimnih prostora i kopneno-morske interakcije
Prostorno planiranje morskih područja (Maritime Spatial Planning-MSP) je postupak koji obuhvaća analizu i organizaciju ljudskih aktivnosti u morskim područjima radi postizanja određenih ekoloških, ekonomskih i socijalnih ciljeva. Prema direktivi Europske komisije o MSP-u, obalne države članice dužne su razviti nacionalnu prostornu strategiju razvoja morskih područja do 31. ožujka 2021. Direktiva zahtjeva da se kopneno-morski odnosi uzmu u obzir pri promicanju održivog i integriranog prostornog razvoja i upravljanju ljudskim aktivnostima na moru. Ovaj kratki vodič ima za cilj pružiti podršku prostornim planerima i izrađivačima prostornih politika kako bi donosili dobro informirane odluke kada se radi o kopneno-morskim odnosima u kontekstu planiranja morskih područja na regionalnoj, nacionalnoj i globalnoj razini. 
 
Država europskog teritorija
„Država europskog teritorija“, publikacija je koja daje uvid u nove trendove teritorijanog razvoja Europe te nudi dokaze i savjete pri stvaranju prostornih politika, posebice za razdoblje nakon 2020. godine. Predstavlja sintezu znanja i dokaza prikupljenih ESPON-ovim projektima u trenutnom programskom razdoblju te služi kao izvrstan pomoćni alat u snalaženju kroz ESPON-ovu bazu znanja. Poruke ove publikacije mogu biti korisne svim sudionicima i zainteresiranima za EU razvojne politike, posebice kohezijsku politiku.  

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja