Obnova od potresa - model samoobnove

Slika /slike/Opcenito/gradnja.jpg

Model samoobnove (novčana pomoć) omogućuje vam bržu realizaciju obnove jer samostalno odlučujete o ključnim koracima provedbenog procesa tako što sami birate projektanta, izvođača radova i nadzor, kao i razdoblje početka i završetka radova.

Novim Zakonom o obnovi zgrada oštećenih potresom,  model samoobnove dodatno je unaprijeđen te su njime omogućene pogodnosti za vlasnike nekretnina oštećenih u potresu koji se odluče za obnovu po modelu samoobnove. 

Potrebna sredstva za obnovu odnosno gradnju zamjenske obiteljske kuće na temelju izrađenog nalaza oštećenja, uplaćuju se podnositelju zahtjeva na njegov poseban račun u komercijalnoj banci, a u skladu s iznosima predviđenima za veličinu zamjenske kuće ili za projekt konstrukcijske obnove. Uplaćuje se i naknada za koordinaciju samoobnove u iznosu od 2.654,46 eura do 10.617,82 eura ovisno o veličini zgrade.
 
Trošak konstrukcijske obnove država financira u stopostotnom iznosu na području na kojem je proglašena katastrofa, a na području prirodne nepogode financira država u visini od 80% i Grad Zagreb, odnosno Krapinsko-zagorska županija u visini od 20%.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine nadležno je za obradu zahtjeva za obnovu i donošenje rješenja i isplaćuje novčani iznos sukladno razini i stupnju oštećenja zgrade.

Ako ste već podnijeli zahtjev za organiziranu obnovu, možete ga izmijeniti u model samoobnove, odnosno novčanu pomoć na način da predate izjavu kojom mijenjate model obnove. 

Korisnici novčane pomoći kojima se odobrava isplata prije i tijekom obnove dužni su je namjenski iskoristiti i završiti obnovu, odnosno izgraditi zamjensku obiteljsku kuću u roku od dvije godine od dana isplate novčane pomoći.

Iznimno, iz opravdanih razloga može se produžiti rok dovršetka obnove, odnosno gradnje zamjenske obiteljske kuće jednom za dvije godine ako se nije promijenio vlasnik zgrade. 

Više o modelu samooobnove i njegovim pogodnostima pročitajte u prezentaciji klikom niže. 


 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova