Odbijena interpelacija o radu Vlade vezana uz proces obnove

Slika /slike/Opcenito/HN20210902177617.jpg

Vlada je sa sjednice u četvrtak Hrvatskome saboru predložila odbijanje interpelacije o njezinom radu vezanom uz provedbu Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom, a u izvješću upućenom zastupnicima navela je aktivnosti koje je provela kako bi se sanirale posljedice potresa.

Navevši kako Vlada odbija navode interpelacije 25 SDP-ovih zastupnika da se obnova ne odvija zadovoljavajućom dinamikom, ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat istaknuo je kako je, da bi se taj skup i dug proces mogao provesti, ključno i nužno bilo osigurati potrebna financijska sredstva, osobito iz europskih i drugih međunarodnih izvora.

Podsjetio je kako je Hrvatskoj iz Fonda solidarnosti EU za saniranje štete potresom oštećenih zgrada osigurano ukupno 5,1 milijardi kuna pomoći te da je predujam u visini od 668,5 milijuna eura isplaćen krajem 2020. godine, čineći tako najveći predujam ikada isplaćen za elementarnu nepogodu od 2002. godine, odnosno od godine osnivanja Fonda solidarnosti Europske unije. Resorna ministarstva i provedbena tijela dosad su objavila 12 poziva na dostavu projektnih prijedloga kojima je zaprimljeno više od 370 projektnih prijedloga i već potpisano više od  200 ugovora ukupne vrijednosti 5,4 milijardi kuna.

Dodatno, pored sredstava koja su na raspolaganju iz Fonda solidarnosti EU, dio sredstava za obnovu planiran je iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021-2026, kroz inicijativu obnove zgrada za što je planirano 5,9 milijardi kuna, te je s Međunarodnom bankom za obnovu i razvoj za projekt obnove potpisan zajam u vrijednosti od 200 milijuna dolara.

Do 7. rujna Ministarstvo prostornog uređenjem, graditeljstva i državne imovine zaprimilo je 13.057 zahtjeva za obnovu ili uklanjanje građevina, gradnju zamjenskih kuća, dodjelu novčane pomoći ili oslobođenje od financijskih obveza. Izdano je 389 odluka o obnovi dok je u više od 1000 predmeta zatražena dokumentacija od drugih tijela kako bi se utvrdilo činjenično stanje.

U segmentu hitnih intervencija, Ministarstvo je dosad riješilo 1.729 zahtjeva od zaprimljenih 2.183. Tako je za povrat utrošenih sredstava hitnih sanacija krovišta, dimnjaka, zabata i dizala, do sada isplaćeno 58,7 milijuna kuna, pomoću kojih su sufinancirani opravdani troškovi za preko 1.600 zgrada.
 
Istovremeno, Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je, na području Sisačko-moslavačke i Karlovačke županije, za popravak nekonstrukcijskih elemenata kroz postupak nabave ugovorio operativne koordinatore, projektante/nadzore te izvođače radova za 1.528 obiteljskih kuća. Izrađena su 874 elaborata za sanaciju te obnovljeno 428 obiteljskih kuća, dok su istovremeno u tijeku radovi na obnovi još 614 obiteljskih kuća.

U procesu nekonstrukcijske obnove objekata utrošeno je preko 18 milijuna kuna. Uklonjeno je 306 zgrada različitih namjena za što je utrošeno 23 milijuna kuna. U tijeku  je postupak uklanjanja još 48 zgrade. Također, na području Sisačko-moslavačke županije od 33 oštećena školska objekta do sada je obnovljeno njih 20. Za obnovu i opremanje školskih ustanova utrošeno je 9 milijuna kuna.

Mjesečnim isplatama za najamninu zamjenskog stana u Zagrebu, Krapinsko-zagorskoj i Zagrebačkoj županiji obuhvaćeno je 747 osoba, a u Sisačko-moslavačkoj i Karlovačkoj županiji 393 osobe te je isplaćeno više od 20 milijuna kuna, dodao je.

Izvor: HINA/Vlada



Pisane vijesti