Održan 5. sastanak s Europskom komisijom na visokoj razini o obnovi nakon potresa u Hrvatskoj

  • Slika /slike/Opcenito/2022_12_16_5HLM/2022_12_16_5HLM_EK_Zagreb.5.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavnici Europske komisije izrazili su zadovoljstvo prezentiranim napretkom te posebno uspostavljenim sustavom koordinacije i praćenja provedbe obnove.

U organizaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu je, u petak 16. prosinca 2022., u hibridnom formatu, održan 5. sastanak s Europskom komisijom na visokoj razini o obnovi i oporavku nakon potresa u Hrvatskoj.

Cilj sastanka bio je razmjena informacija o napretku provedbe sredstava pomoći iz Fonda solidarnosti Europske unije, razgovor o izazovima s kojima se dionici uključeni u proces susreću te prikaz mjera i aktivnosti koje se poduzimaju, kao i koraci koji slijede.
 
Sastankom je, kao čelnik tijela nadležnog za koordinaciju provedbe sredstava pomoći iz Fonda solidarnosti EU-a, predsjedao ministar Ivan Paladina, dok je delegaciju Europske komisije predvodila direktorica u Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku (DG REGIO) Sofia Alves.
 
Nakon uvodnih izlaganja ministra Paladine i direktorice Alves, sudionicima sastanka obratio se posebni savjetnik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Zvonimir Savić koji je prezentirao pregled ulaganja u obnovu iz sredstava Nacionalnog programa oporavka i otpornosti i dosad postignute ciljeve.
 
Ministar Paladina predstavio je stanje provedbe obnove i korištenje sredstava EUSF-a te naveo da trenutačna ukupna iskorištenost sredstava EUSF-a iznosi 34 % (37 % za zagrebački potres te 28 % za petrinjski), tj. 325 milijuna eura. Naglasio je da se posljednjih mjeseci bilježi trend rasta apsorpcije, a porast broja projekata u fazi izvođenja građevinskih radova upućuje na nastavak trenda rasta.
 
Ukupna alokacija za oba potresa iznosi oko 1 milijarde eura, a ugovoreno je 1.249 projekata vrijednosti oko 2,735 milijarde eura, od čega se 1,5 milijardi eura odnosi na financiranje iz EUSF-a, a 818 milijuna eura iz NPOO-a što ukazuje na preugovaranje od 1,2 milijardi eura (520 milijuna eura za EUSF i 568 milijuna eura za NPOO) kojim će se osigurati ukupno iskorištenje dobivenih alokacija sredstava pomoći.
 
Ministar je predstavio mjere kojima Vlada podupire obnovu i korištenje sredstava iz FSEU-a i NPOO-a te osigurava dodatna sredstva za preugovaranje, kao i mjere koje poduzima Ministarstvo te ostala provedbena tijela.
 
Ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zamjenik gradonačelnika grada Zagreba Luka Korlaet, državni tajnik u Ministarstvu zdravstva Tomislav Dulibić, ravnatelj u Ministarstvu znanosti i obrazovanja Hrvoje Meštrić, državni tajnik Ivo Milatić iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te ravnatelj Damir Šoštarić iz Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture prezentirali su stanje provedbe projekata u svojim nadležnostima te očekivani daljnji tijek do kraja lipnja 2023. godine.
 
Sudionicima sastanka obratili su se i Iva Novak, ravnateljica u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije te Dragan Jelić, v.d. direktor SAFU-a, neovisnog  revizorskog tijela u provedbi sredstava pomoći iz FSEU-a.
 
Predstavnici Europske komisije izrazili su zadovoljstvo prezentiranim napretkom te posebno uspostavljenim sustavom koordinacije i praćenja provedbe obnove te su pozvali sve dionike na nastavak pozitivnih trendova te realokaciju sredstava s projekata čija je realizacija upitna na one koji su već realizirani ili je realizacija u poodmakloj fazi čime je izvjesnije iskorištenje nepovratnih sredstava.
 
Sastanku su, u virtualnom formatu, nazočili i predstavnici uprava Europske komisije, Ministarstva financija, SAFU-a i ostalih provedbenih tijela.
 
Iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, uz ministra Paladinu, sastanku su nazočile državna tajnica Dunja Magaš, ravnateljica Irena Križ Šelendić, načelnica sektora Maja Buterin Kranjec te voditeljice službi Katarina Ravnjak i Ingrid Gojević.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova