Održan 6. sastanak s Europskom komisijom na visokoj razini o obnovi nakon potresa u Hrvatskoj

  • Slika /slike/Ministar/EUkomisija240323_4.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Predstavnici Europske komisije pozdravili su značajno povećanje apsorpcije sredstava iz Fonda solidarnosti Europske unije te pozvali na dodatni napor u posljednjem kvartalu provedbe.

Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u svojstvu nacionalnog koordinacijskog tijela za provedbu Fonda solidarnosti Europske unije u Zagrebu je, u petak 24. ožujka 2023. godine, organiziralo 6. sastanak s Europskom komisijom na visokoj razini o obnovi i oporavku nakon potresa. Sastanak je održan u hibridnom formatu te su ga, pored prisutnih, putem videokonferencije pratili i predstavnici svih provedbenih tijela za oba potresa te predstavnici Europske komisije.

Budući da početkom travnja ulazimo u posljednji kvartal provedbe sredstava pomoći  iz Fonda solidarnosti Europske unije cilj sastanka bio je informirati Europsku komisiju o stanju provedbe te dati pregled izazova i mjera kojima se oni ublažavaju.

Sastankom su supredsjedali podpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić i direktorica u Glavnoj upravi za regionalnu i urbanu politiku Europske komisije (DG REGIO) Sofia Alves.
 
U uvodnom izlaganju ministar Bačić dao je pregled aktivnosti provedenih od sastanka u prosincu 2022. godine te izdvojio donošenje novog Zakona o obnovi, spajanje ministarstva s Fondom za obnovu i Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje te izmjenu Zajedničkih nacionalnih pravila kojima se pojednostavnjuju procedure i smanjuje administrativno opterećenje u samoj provedbi. Naglasio je da je djelovanje na terenu intenzivno te da koordinacijsko tijelo na mnogo načina podupire provedbu, što je vidljivo i iz trenutne apsorpcije koja je premašila 61%.

Načelnica sektora Maja Buterin Kranjec prezentirala je ukupnu provedbu FSEU-a dajući pregled apsorpcije po svim operacijama i po obje omotnice pomoći iz FSEU-a. Zaprimljeni su zahtjevi za naknadu utrošenih sredstava u vrijednosti 593 mil €, dodatni troškovi financirani jednostavnom direktnom dodjelom iznose 15 mil €, što ukupno iznosi 608 mil €, odnosno 61 % ukupne pomoći iz FSEU-a. Projekcije za iskorištenje ukupnih sredstava iz FSEU-a zahtijevat će određene realokacije sredstava s operacija koje do krajnjeg roka neće iskoristiti dobivena sredstva na one čije potrebe su veće od planiranih.

Ministar regionalnog razvoja i fondova EU-a Šime Erlić dao je pregled ulaganja u obnovu iz ESI fondova. Prikaz apsorpcije provedbenih tijela s najvećim alokacijama dali su na područjima svoje nadležnosti ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnik u MInistarstvu znanosti i obrazovanja Stipe Mamić, državni tajnik Tomislav Dulibić iz MInistarstva zdravstva, zamjenik gradonačelnika Grada Zagreba Luka Korlaet, ravnatelj u ministarstvu mora, prometa i infrastrukture Damir Šoštarić te državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Ivo Milatić. Dragan Jelić, v.d. ravnatelja SAFU-a koji obnaša ulogu neovisnog revizorskog tijela iznio je pregled obavljenih postupaka revizije koji su redom dali pozitivan rezultat.

Tijekom sastanka održana je prezentacija Europske komisije o informiranju i vidljivosti te predložili alati za unapređenje komunikacije s javnošću.

Direktorica Alves pozdravila je prikazani napredak apsorpcije te pozvala hrvatske vlasti da usmjere ulaganja iz FSEU-a u operacije koje će biti realizirane do kraja provedbenog razdoblja (30. lipnja 2023.). Pozvala je na ulaganje dodatnih napora u u preostalom vremenu, naglasivši da je vidljivo da je u datim okolnostima obavljen veliki posao.

Završnim riječima ministar Bačić i direktorica Alves izrazili su zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom na visokoj i tehničkoj razini te posebno istakli vrijednost razmjene iskustva s talijanskom Civilnom zaštitom ostvarene kroz sustav TAIEX REGIO. Dogovoreni su sljedeći koraci i najavljen sedmi sastanak na visokoj razini u rujnu 2023. godine.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja