Održan ESPON tjedan u Pragu

U razdoblju češkog predsjedništva Vijećem EU-a, od 7. do 9. prosinca 2022. godine u Pragu je održan ESPON tjedan tijekom kojeg je održan ESPON seminar te sastanci ESPON kontakt točaka i Odbora za praćenje.

ESPON SEMINAR održan 7. i 8. prosinca pokazao se kao forum „Poduzetničko regionalno upravljanje ” na kojem se raspravljalo o korištenju europskih fondova za transformiranje europskih regionalnih gospodarstava na način koristan društvenoj zajednici.


ESPON prepoznaje naznake poduzetničkog regionalnog upravljanja u nizu postojećih i novih političkih procesa i inicijativa, posebno u Partnerstvima za regionalne inovacijeRIS3 inicijativi  za ciljeve održivog razvoja (SDG goals), otvorenom načinu upravljanja (Open Governance) i inovacijama u javnom sektoru. Svi ti procesi i inicijative mogu potaknuti širenje društvenih inovacija unutar regija.

U uvodu je EU povjerenica za inovacije, istraživanja, kulturu, edukaciju i mlade Mariya Gabriel ukratko predstavila Novu europsku agendu za inovacije, a direktor ESPON EGTC-a (European Grouping on Territorial Cooperation) je otvorio raspravu o poduzetničkom regionalnom upravljanju.

Tijekom seminara održan je niz panela s uglednim stručnjacima, akademicima, predstavnicima čeških i drugih ministarstava te predstavnicima ESPON-a. Glavne teme bio je razvoj  društvenih inovacija u regijama kroz pametnu specijalizaciju (Smart Specialization) i inovacije usmjerene na EU misije te poduzetničko regionalno upravljanje i digitalne inovacije u upravljanju i javnim uslugama.

Kroz panele i prezentacije o poticanju inovacija istaknuta je važnost vizionarskog pristupa upravljanju, korištenje sposobne radne snage, uključenost javnosti te raspoloživost potrebnih financijskih sredstava kojima se mogu financirati i dugoročni ciljevi. Naglašava se potreba uspostava komunikacije, odnosno mehanizama razmatranja povratnih informacija koje proizlaze iz provedbe.

Sve prezentacije te fotografije sa seminara mogu se pogledati ovdje.

U sklopu ESPON tjedna 8. i 9. prosinca 2022. godine održani su i sastanci ESPON kontakt točaka i Odbora za praćenje.

Dodatne informacije:



Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja