Održan neformalni sastanak ministara nadležnih za urbani razvoj

  • Slika /dokumenti/Prostorno/2021.11.26.Ljubljana.Bosnjak1.PNG
  • Slika
  • Slika

U okviru slovenskog predsjedništva Vijećem Europske unije 26. studenoga 2021. održan je neformalni sastanak ministara nadležnih za urbani razvoj na kojem su Republiku Hrvatsku predstavljali državna tajnica Sanja Bošnjak i ravnatelj Bojan Linardić. Usvojen je Sporazum iz Ljubljane, kojim se usmjerava daljnje djelovanje u okviru Urbane agende za Europsku uniju (UAEU).

Dajući podršku donošenju ovog sporazuma, državna tajnica Sanja Bošnjak istaknula je da značaj Urbane agende za EU, uspostavljene Paktom iz Amsterdama iz 2016. godine, naglašavajući da djelovanje partnerstava za prioritetne teme, kao inovativnog načina višerazinske i horizontalne suradnje država članica, treba i dalje ostati primarni način suradnje. Također, pozdravila je mogućnost uspostave novih oblika suradnje te posebno činjenicu da se ovim dokumentom prepoznaje uloga manjih i srednjih gradova, kakvi su u Hrvatskoj nazastupljeniji.

Tijekom sastanka, predstavnici država članica iskazali su podršku usvajanju Sporazuma iz Ljubljane i pripadajućeg Višegodišnjeg programa rada za UAEU sljedeće generacije, posebno u odnosu na novine koje oni donose daljnjem razvoju UAEU. Sporazumom su određene nove prioritetne teme:
  • Ozelenjenjavanje gradova
  • Održivi turizam
  • Gradovi jednakosti
  • Hrana

Prvi pozivi za formiranje novih partnerstva bit će objavljeni početkom 2022. godine.

Drugi dio sastanka pod nazivom Zeleni gradovi bio je posvećen “zelenoj” komponenti razvoja europskih gradova. Prezentirani su okolišni izazovi prepoznati tijekom rada partnerstava po prioritetnim temama UAEU-a te preporuke koje su proizašle iz provedenih aktivnosti. Slovensko predsjedništvo iznijelo je glavne poruke kojima je rezultirao VII urbani forum održan 4. studenog 2021., a prezentiran je i zajednički projekt TRIO Predsjedništva (DE, PT, SI) THREE 4 CLIMATE – Think European, act local.  

Ravnatelj Linardić istaknuo je važnost “zelene” komponente budućeg urbanog razvoja, kako u kontekstu unapređenja održivosti gradova, tako i stvaranju visokokvalitetnog  urbanog prostora koji će doprinijeti unapređenju kvalitete života građana. Najavio je skoro donošenje dvaju nacionalnih programa koji se odnose na zelenu infrastrukturu i kružno gospodarenje prostorom i zgradama koji su dio hrvatskih razvojnih zelenih politika.

Sastanak je, slijedom provedbe epidemioloških mjera, održan kao virtualni.

Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja