Održan sastanak s predstavnicima EK o financiranju obnove od potresa

Slika /slike/Ministar/17.12.2020._ministar_Horvat.jpeg

Ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat sudjelovao je u srijedu na online sastanku s predstavnicima Europske komisije, na temu komplementarnosti izvora financiranja u procesu implementacije EUSF sredstava uslijed potresa.

Sastanak je otvorila predstavnica Europske komisije Vittoria Alliata – di Villafranca naglasivši važnost koordiniranog i komplementarnog pristupa prilikom povlačenja sredstava, a riječi je bilo i o dostupnim iznosima financiranja.
 
U svom uvodnom obraćanju ministar Horvat je zahvalio predstavnicima Europske komisije na organizaciji sastanka te iskoristio priliku podsjetiti sudionike na sve korake koje je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u suradnji s Vladom Republike Hrvatske, do sad poduzelo po pitanju obnove Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.
 
„Potres koji je u jutro 22. ožujka pogodio naš glavni grad i dvije okolne županije nanio je veliku štetu javnom i privatnom sektoru. Neposredno nakon potresa započeli smo s izradom novog Zakona o obnovi s ciljem da se obnovi oštećenih objekata pristupi na najbolji mogući način. Danas, nakon gotovo devet mjeseci, možemo reći kako je razvijen sveobuhvatan pristup rekonstrukciji i obnovi nakon potresa te da Hrvatska intenzivno nastavlja s izradom planova za dodatne izvore financiranja obnove. Imamo Zakon o obnovi, Prvi program mjera, prateće pravilnike i Fond za obnovu čija je uspostava u završnoj fazi te su tako postavljeni čvrsti temelji kvalitetne organizirane obnove“, rekao je ministar Horvat.
 
Uz njega, sastanku su prisustvovali i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, državni tajnici iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Dunja Magaš, Sanja Bošnjak i Željko Uhlir, te državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i EU fondova Šime Erlić, kao i savjetnik predsjednika Vlade RH Zvonimir Savić.
 
Tijekom sastanka sudionici su raspravljali o aspektima i raspodijeli sredstava iz različitih izvora financiranja, fokusima i ciljevima, vremenskom okviru provedbe, ograničenjima i izazovima, kao i o vrsti imovine čija će obnova biti financirana sredstvima iz EU fondova.

Ministrica Obuljen Koržinek istaknula je važnost nastavka međuresorne suradnje, posebno uzimajući u obzir činjenicu da oko 70 % oštećenih objekata čine pojedinačno zaštićena kulturna dobra ili objekti koji se nalaze unutar zaštićenih kulturno-povijesnih cjelina.
 
Državne tajnice Magaš i Bošnjak izvijestile su prisutne o korištenju sredstava iz fondova EU, dok je državni tajnik Uhlir dao informacije o zajmu Svjetske banke.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova