Održan sastanak s predstavnicima Hrvatske komore inženjera građevinarstva

  • Slika /slike/Ministar/2023_10_19-image-2.jpg
  • Slika

Ministar Branko Bačić razgovarao je s predsjednicom Hrvatske komore inženjera građevinarstva Ninom Dražin Lovrec i članovima Upravnog i Nadzornog odbora komore o aktualnim temama iz sektora građevinarstva.

Uvodno je predstavljen tijek izrade izmjena i dopuna Zakona o gradnji što su članovi Komore pozdravili rekavši da je sazrelo vrijeme za ovakav zahvat u temeljni zakonodavni okvir graditeljstva.

Predstavnici komore otvorili su i pitanje vezano uz dugotrajnost postupaka donošenja rješenja o zahtjevima za procjenu utjecaja zahvata na okoliš i o zahtjevima za ocjenu o potrebi procjene utjecaja zahvata na okoliš te predložili svoje prijedloge kojima bi se ubrzalo postupanje i time otklonila pravna i financijska nesigurnost, posebno pri provođenju velikih infrastrukturnih projekata koji se financiraju sredstvima Europske unije.

Govoreći o mogućnosti razvoja zajedničkih kompetencijskih okvira za profesiju inženjera građevinarstva na razini Europske unije, Komora inženjera iznijela je stav da pozdravljaju stvaranje europske strukovne iskaznice koja će uvelike olakšati prekogranično pružanje usluga i njihovu standardizaciju.

Svakako je potrebno, naglašeno je, uzeti u obzir trenutne razlike u propisanim kompeticijama u različitim državama članicama te propisati njihovo ujednačavanje koje neće imati za posljedicu pad standarda usluga.   

Zaključno, razmijenjena su mišljenja i prijedlozi o pravilniku o akreditaciji prema normi HRN EN ISO/IEC 17025, a koji je propisan Zakonom o poslovima i djelatnostima prostornog uređenja i gradnje.

Zahvalivši se na inicijativi za održavanje ovakvog sastanka, potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić istaknuo je kako je Ministarstvo otvoreno za što bližu suradnju sa strukovnim komorama.

Pisane vijesti | Informacija | Graditeljstvo