Održana 5. sjednica Zajedničke hrvatsko-albanske komisije za gospodarsku suradnju

Slika /slike/press/2018_05_18_image_12.jpg

U Zagrebu je 15. svibnja 2018. održana 5. sjednica Zajedničke hrvatsko-albanske komisije za gospodarsku suradnju. Zajedničkim povjerenstvom predsjedali su Zvonimir Novak, pomoćnik ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta Republike Hrvatske te zamjenica ministra financija i gospodarstva Republike Albanije Albana Shkurta.

Hrvatsku su predstavljali izaslanici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva turizma, Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, Ministarstva financija, Ministarstva zdravlja, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatskog zavoda za norme i Agencije za investicije i konkurentnost.

Predstavnici izaslanstava razmijenili su informacije o zajedničkim interesima, posebno o perspektivama gospodarske suradnje na području industrije, transporta i infrastrukture, energetike i zaštite okoliša, turizma, poljoprivrede, financija, urbanog razvoja i prostornog planiranja, znanosti, zdravlja, socijalne zaštite, standardizacije i EU integracija. 

Ispred Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja sjednici je prisustvovala načelnica Sektora za programe i projekte Europske unije Ines Androić Brajčić koja je kao područja zajedničke gospodarske suradnje posebno istaknula prostorno planiranje i urbani razvoj te energetsku obnovu zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije.

Androić Brajčić je naglasila da je Hrvatska spremna na suradnju i razmjenu informacija s Albanijom u razvoju informacijskog sustava prostornog planiranja na temelju višegodišnjeg iskustva koje je stekla uspostavom integriranog informacijskog sustava za prostorno uređenje utemeljenom na Geografskom informacijskom sustavu (GIS).

U pogledu energetske obnove zgrada i korištenja obnovljivih izvora energije posebno su istaknuta dva modela financiranja - ESCO model te sufinanciranje energetske obnove javnih i stambenih zgrada iz ESI fondova. Bitno je naglasiti da je Hrvatska ujedno u procesu unaprjeđenja zahtjeva i sustava gradnje prema nZEB standardima za postizanje održivosti gradova te razvoja modela pametnih gradova u skladu s ciljevima EU u pogledu smanjenja emisije stakleničkih plinova i povećanja energetske učinkovitosti.

Nakon zasjedanja supredsjedatelji Zajedničke komisije potpisali su protokol 5. zasjedanja Zajedničke hrvatsko-albanske komisije o gospodarskoj suradnji s prikazom područja od zajedničkog interesa, uključujući prijedloge i mjere za njihovo unaprjeđenje.Pisane vijesti | Informacija | Međunarodna suradnja