Održana komemoracija za šestero ubijenih srpskih civila u Gruborima

  • Slika /slike/Opcenito/HN20230825176088.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

​Potpredsjednik Vlade i ministar prostornog uređenja Branko Bačić sudjelovao je, kao predstavnik Vlade Republike Hrvatske, na komemoraciji za ubijene srpske civile u Gruborima kod Knina.

Komemorativni skup održan je u organizaciji Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Vijeća srpske nacionalne manjine Šibensko-kninske županije. 

Poručio je kako je svojim dolaskom htio izraziti sućut obiteljima poginulih u Gruborima.  

“To je civilizacijska gesta koju moramo napraviti jedni prema drugima, razumjeti koliko bola su zločini prouzročili obiteljima stradalih, a kako bi to bio iskorak u građenju uključivog društva što hrvatsko društvo svakako jest", rekao je.

Osvrnuvši se na tijek obnove Grubora, koja je predviđena zaključkom Vlade o revitalizaciji Grubora iz 2021. godine, istaknuo je da je do sada dovršeno 10 obiteljskih kuća. Još će se dvije obnoviti, a za preostalih osam će se izgraditi zamjenske kuće na drugim lokacijama.

U poslijeratnoj obnovi, u svim do sada korištenim modelima, popravljeno je ili obnovljeno oko 157 500 stambenih jedinica, za što je utrošeno oko 2,36 milijardi eura. Sredstva su pretežito osigurana kroz državni proračun, a znatno manjim dijelom međunarodnim donacijama.

U Šibensko-kninskoj županiji obnovljeno je 14 285 stambenih jedinica.  
 
 

Pisane vijesti