Održana petnaesta provedbena radionica u okviru Poziva 4c1.4

Slika /EUFondovi/Poziv4c1.4/2019_02_20.image.1.jpg

U srijedu, 20. veljače 2019. u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja održana je petnaesta po redu provedbena radionica za korisnike u sklopu Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Ministarstvo organizira provedbene radionice u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj.

Cilj provedbenih radionica je pojasniti korake provedbe projekta i skrenuti pažnju korisnika na moguće nepravilnosti kroz čitavo razdoblje provedbe koje mogu rezultirati financijskim korekcijama. Do sada najčešće utvrđene nepravilnosti se odnose na provedbu postupka javne/jednostavne nabave, zatim neusklađenosti aktivnosti projekta i glavnih proračunski aktivnosti odobrenih Ugovorom ili pak na naknadno utvrđene aktivnosti provedbe neusklađene s uvjetima Poziva. Sve su to izložili predstavnici FZOEU / PT2 kroz prezentaciju  „Energetska obnova zgrada javnog sektora – stručna podrška“.

Predstavnik HBOR-a u prezentaciji 'ESIF kredit za energetsku učinkovitost' predstavio je financijski instrument za financiranje provedbe ulaganja u energetsku učinkovitost te poticanje korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) u zgradama javnog sektora.

Po Pozivu su do sada donesene 473 Odluke o financiranju ukupne vrijednosti projekata preko 1,9 milijardi kuna od toga je više od 941 milijun kuna bespovratnih sredstava. Objavljen je registar s potpisanih 395 Ugovora ukupne vrijednosti više od 1,55 milijardi kuna od toga je više od 776 milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Napominjemo da je Poziv zatvoren s datumom 4. veljače 2019.  godine zbog iskorištenja raspoložive financijske alokacije. Za sve projektne prijedloge prijavljene u razdoblju od 4. do 5. rujna 2018. godine donošenje Odluka o financiranju i potpisivanje  Ugovora je još u tijeku.


 

Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi