Održana početna konferencija projekta „ISPU i njegovi moduli“

  • Slika /dokumenti/eRAZVOJ/Zagreb/2022_5_4-image-3.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je u Hotelu International u Zagrebu predstavljen projekt „Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli“. Vrijednost projekta iznosi 131,9 milijuna kuna, pri čemu je 85 posto sredstava osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoj iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020, dok 15 posto predstavlja nacionalno sufinanciranje.

U sklopu sustava  ISPU nadograđuje se cijeli niz postojećih e-usluga poput eNekretnine, eKatalog, ePlanovi, eDozvola, eArhiv, eKonferencija, eInspekcija, eInvesticije i eEnergetski certifikat. Cilj ovih usluga je osigurati još veću dostupnost javnih usluga građanima, smanjiti administrativni teret i troškove za građane te postići veću ekonomičnost i učinkovitost u radu javne uprave.

„ISPU je jedinstveni državni multiplatformni sustav za unos, verifikaciju, javnu objavu i razmjenu prostornih podataka u Republici Hrvatskoj. Uspostavili smo ga da bismo na jednom mjestu prikupili prostorne planove svih razina, kao i podatke o zahvatima u prostoru“, rekao je Danijel Meštrić, ravnatelj Uprave za nadzor, žalbe, razvoj informacijskog sustava i digitalizaciju pri Ministarstvu prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine na svečanom predstavljanju, dodavši kako je cilj projekta da ti podaci budu dostupni građanima i struci kako bi bili upoznati sa stanjem u prostoru te kako bi se ubrzali postupci izdavanja dozvola za gradnju.
 
„Digitalni napredak iz temelja preobražava naše društvo i gospodarstvo. Da bi digitalizacija uspjela, potrebna je sinergija svih nas u javnom sektoru. Ključna je i sinergija između nas, građana i poduzetnika koji će taj sustav koristiti. Ohrabruje podatak da čak milijun i 635 tisuća građana u ovom trenu koristi sustav e-Građani, a cilj nam je 2.4 milijuna do kraja mandata ove Vlade“, rekao je Bernard Gršić, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za razvoj digitalnog društva.

Na konferenciji su bili prisutni i predstavnici Hrvatske komore inženjera građevinarstva i Hrvatske komore arhitekata, koji su istaknuli kako im je e-Građevinski dnevnik kao platforma od velike pomoći u poslu, kao i modul e-Planovi.

„Razvoj sustava e-Planova, koji sada čini bazu podataka važećih prostornih planova, u budućnosti će omogućiti ovlaštenim arhitektima-urbanistima izradu i objavu prostornih planova nove generacije. Sustav e-dozvole je razvijen radi provedbe postupaka ishođenja posebnih uvjeta, lokacijskih i građevinskih dozvola digitalnim putem, te sada ovlašteni arhitekti predaju projektnu dokumentaciju u digitalnom obliku, što je smanjilo potrebu za kopiranjem projektne dokumentacije radi dobivanja dozvola“, istaknula je Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata.

Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU ključan je alat svih građana Republike Hrvatske pomoću kojeg mogu na brz i jednostavan način dobiti kompletan uvid u prostorno uređenje u Republici Hrvatskoj jer sadrži informacije o raspolaganju prostorom i objektima koji nas okružuju.

Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli uvelike će svim sudionicima u gradnji olakšati rad. Posebice eGrađevinski dnevnik koji je zapravo platforma za upravljanje procesom gradnje od prijave gradilišta do tehničkog pregleda. Sva potrebna dokumentacija bit će objedinjena na jednom mjestu. Važno je za istaknuti da će u ovome sustavu biti dostupni svi dokumenti koje država već posjeduje. Iz baze će se povlačiti građevinska dozvola sa svim pripadajućim projektima“, kazala je Nina Dražin Lovrec, predsjednica Hrvatske komore inženjera graditeljstva.

Spomenimo i kako je u sklopu ovog projekta, sredinom mjeseca ožujka 2022. pokrenuta  „Digitalizacija postojećih akata o gradnji na području cijele RH“ s ciljem pretvaranja u digitalnu formu više od 2 milijuna lokacijskih, građevinskih i uporabnih dozvola izdanih u razdoblju od 1968. do 2015. godine (od kad je u primjeni digitalno izdavanje dozvola). Trenutno se te dozvole nalaze u papirnatim izdanjima po raznim arhivama što mnogobrojnim građanima i investitorima otežava proces pronalaska.

Uz to, projektom se uz razvoj elektroničkih usluga financira i opremanje lokalnih ureda standardnom računalnom opremom a sve kako bi djelatnici jedinica lokalne i regionalne samouprave, koji izdaju dozvole i ostale dokumente prostornog planiranja i gradnje, mogli pratiti i koristiti sofisticirana programska rješenja u sklopu cjelokupnog procesa digitalizacije prostornog uređenja i graditeljstva na razini države.

Geoportal ISPU koji je ujedno sabirnica svih e-usluga ISPU-a dostupna je na poveznici: https://ispu.mgipu.hr/Pisane vijesti | Informacija | Elektronički servisi