Održana prva sjednica radne skupine o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja

  • Slika /slike/Prostorno/28.3.2024.Radna.skupina.JPG
  • Slika
  • Slika

​Državna tajnica Dunja Magaš predsjedala je Prvom sjednicom radne skupine za provedbu Direktive 2014/89/EU Europskog parlamenta i Vijeća od 23. srpnja 2014. o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja, koja je održana 28. ožujka 2024. godine u prostoru Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine u Zagrebu.

Odlukom ministra Bačića oformljena je radna skupina za provedbu Direktive 2014/89/EU o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja tzv. MSP Direktive, kako bi se, u horizontalnoj koordinaciji Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine s 9 ministarstava, pratile najznačajnije teme vezane uz prostorno planiranje morskog područja.

Uz državnu tajnicu Magaš sjednici su prisustvovali ravnatelj Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva Bojan Linardić (zamjenik predsjednice) sa suradnicima, ravnateljica Uprave za prostorno uređenje i dozvole državnog značaja Ministarstva Katica Prpić sa suradnicima, te predstavnici Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva turizma, Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva obrane, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

U ovoj fazi provedbe MSP Direktive glavnina aktivnosti Ministarstva i radne skupine usmjerena je na postupak izrade i donošenja Prostornog plana isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru.

U lipnju 2023. godine, od strane Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije, izrađena je Stručno analitička podloga za izradu Prostornog plana isključivog gospodarskog pojasa Republike Hrvatske u Jadranskom moru. 

U sklopu sjednice predstavljen je MSP portal (The European Maritime Spatial Planning Plan) s informacijama, bibliotekama primjera i projekata te drugih alata a razmijenjene su i informacije o projektima zaštite prirodne baštine (kartiranje pridnenih staništa, prijedlozi zaštite u području Isključivog gospodarskog pojasa). 

Spomenimo i kako će se u organizaciji Ministarstva i Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije u Dubrovniku 8. svibnja 2024. godine održati stručna Konferencija o prostornom planiranju morskog područja. 

Pisane vijesti | Informacija | Prostorno uređenje