Održana radionica o prostornom planiranju morskog područja

Slika /Zavod/slike/Zavod.Radionica-Losinj.jpg

U Velom Lošinju je 28. veljače i 1. ožujka 2023. godine u organizaciji Instituta za istraživanje i zaštitu mora „Plavi svijet“ održana radionica partnera talijansko-hrvatskog projekta HATCH („Hadricum Data Hub“) koji objedinjava rezultate dosadašnjih programa „Interreg Italija – Hrvatska“.

Kroz razmjenu iskustava i rezultata dosadašnjih projekata cilj projekta HATCH je standardizacija skupova podataka iz različitih programa istraživanja i monitoringa, uključujući praćenje mikrobiološke, fizikalne i kemijske kakvoće mora, prisutnosti onečišćenja u moru, podvodne buke te stanje očuvanosti biljnih i životinjskih vrsta te razvijanje smjernica za njihovu primjenu pri prostornom planiranju morskog područja. Nadalje, cilj je razviti planove istraživanja, monitoringa i korištenja modernih tehnologija za novi ciklus projekata iz programa Interreg Italija-Hrvatska 2021.-2027. Projekt HATCH je započet u lipnju 2022. s rokom trajanja od trinaest mjeseci, a projekti čiji se rezultati kapitaliziraju su Soundscape, ECOSS, Watercare, SASPAS, AdSwim, CREW i DORY.

Tema radionice u Velom Lošinju bila je podrška prostornom planiranju morskog područja (Maritime Spatial Planning - MSP) u cilju zaštite morskog okoliša. Izlaganja o MSP-u u Hrvatskoj kao gostujući predavači održale su predstavnice Zavoda za prostorni razvoj Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, a MSP u Italiji predstavili su stručnjaci iz CORILE, konzorcija sveučilišta i instituta, jednog od partnera projekta HATCH.

DIREKTIVA 2014/89/EU EUROPSKOG PARLAMENTA I VIJEĆA od 23. srpnja 2014. o uspostavi okvira za prostorno planiranje morskog područja prenesena je u hrvatsko zakonodavstvo kroz Zakon o prostornom uređenju te je njena primjena obavezna za države članice Europske unije. Kroz prezentacije predstavnica Zavoda, sudionicima projekta predstavljen je sustav prostornog uređenja u Hrvatskoj, postupak donošenja planova te prostorni planovi na državnoj, regionalnoj i lokalnoj razini koji su na snazi te oni koji su u fazi izrade, a tiču se morskog područja. Osim toga, predstavljen je Informacijski sustav prostornog uređenja (ISPU) i njegovi moduli putem kojeg su prostorni planovi javno dostupni svima, s naglaskom na MSP teme u ISPU-u.

MSP podržava primjenu pristupa temeljenog na ekosustavu kako bi se sačuvalo zdravlje morskih ekosustava koje je ključno za dugoročnu održivost mora i oceana te njihovo korištenje. Za donošenje odluka u procesu prostornog planiranja, uključujući onaj koji se tiče morskog područja, potrebna je suradnja širokog spektra dionika: javnopravnih tijela, gospodarskih subjekata, nevladinih organizacija i predstavnika lokalne zajednice. Sudjelovanjem na ovom skupu Ministarstvo podržava osobito uključivanje i aktivnosti znanstvene zajednice iz područja zaštite prirode i okoliša koje doprinose prikupljanju podataka neophodnih za procjenu stanja morskog okoliša te daljnju procjenu učinaka pojedinih ljudskih aktivnosti na morske organizme i morski okoliš.

Pisane vijesti | Informacija | Zavod