Održana radionica pod nazivom: 'Financijsko upravljanje i kontrole – Praktična primjena pravila za ostvarenje financijskog upravljanja i kontrola na državnoj razini'

U ponedjeljak, 8. lipnja 2015. godine, u prostorijama Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje održana je cjelodnevna radionica na temu upravljačke odgovornosti, odnosno financijskog upravljanja i kontrola za rukovoditelje. U radionici su sudjelovali rukovodeći djelatnici Državnog ureda, a predavanja je vodila djelatnica Državne škole za javnu upravu, gđa. Daniela Šimunović. Cjelodnevna radionica za rukovodeći kadar Državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje obuhvatila je nekoliko komponenti bitnih za kvalitetno, ujednačeno i razborito korištenje proračunskih sredstava. Sudionici radionice posebnu pažnju su osvrnuli na:
  • uspostavu metodološkog okvira za provedbu FMC-a u praksi
  • strateško planiranje i implementaciju strategije
  • upravljačku odgovornost na svim razinama
  • povezivanje strateškog i financijskog plana – strateški proračun
  • projektni proračun
Na radionici o upravljačkim odgovornostima istaknuta je važnost nastojanja da se unaprijedi mehanizam djelotvornog i savjesnog korištenja proračunskih sredstava, kao i izrade jedinstvenih, strateških akata po kojima bi institucija nastavila djelovati u skladu sa zakonskom regulativom koja neposredno uređuje pitanja proračuna i fiskalne odgovornosti. Sustavom upravljačke, kao i fiskalne odgovornosti, potencira se jasna raspodjela ovlasti u upravljačkoj strukturi institucije koja odgovorno i svrsishodno koristi sredstava iz proračuna Republike Hrvatske.

Pisane vijesti