Održana sedamnaesta provedbena radionica u okviru Poziva 4c1.4

Slika /EUFondovi/Poziv4c1.4/2019_03_20.image.1.jpg

U srijedu, 20. ožujka 2019. u Ministarstvu graditeljstva i prostornoga uređenja održana je sedamnaesta po redu provedbena radionica za korisnike u sklopu Poziva „Energetska obnova i korištenje obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora“.

Ministarstvo organizira provedbene radionice u suradnji s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Hrvatskom bankom za obnovu i razvoj.

Cilj provedbenih radionica je pojasniti korake provedbe projekta i skrenuti pažnju korisnika na moguće nepravilnosti kroz čitavo razdoblje provedbe koje mogu rezultirati financijskim korekcijama. Do sada najčešće utvrđene nepravilnosti se odnose na provedbu postupka javne/jednostavne nabave, zatim neusklađenosti aktivnosti projekta i glavnih proračunski aktivnosti odobrenih Ugovorom ili pak na naknadno utvrđene aktivnosti provedbe neusklađene s uvjetima Poziva. Sve su to izložile predstavnice FZOEU/PT2 kroz prezentaciju  „Provedba ugovora sufinanciranih bespovratnim EU sredstvima za period 2014.-2020“.

Predstavnica HBOR-a u prezentaciji 'ESIF kredit za energetsku učinkovitost' predstavila je financijski instrument za financiranje provedbe ulaganja u energetsku učinkovitost te poticanje korištenja obnovljivih izvora energije (OIE) u zgradama javnog sektora.

Po Pozivu je do sada donesena 541 Odluka o financiranju ukupne vrijednosti projekata preko 2,2 milijarde kuna od toga je više od 1 milijarde i 104 milijuna kuna bespovratnih sredstava. Do danas je potpisano 432 Ugovora ukupne vrijednosti više od 1,6 milijardi kuna od toga je bespovratno  više od 833 milijuna kuna.

Napominjemo da se nastavlja održavanje provedbenih radionica dva puta mjesečno za uspješne korisnike u travnju i svibnju 2019. godine.


Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi