Održano Savjetovanje građevinara u Velom Lošinju

  • Slika /slike/press/2023_04_28_VL_1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državna tajnica Dunja Magaš zahvalila je Hrvatskoj udruzi poslodavaca na organizaciji ovogodišnjeg Savjetovanja građevinara Hrvatske koje je prilika za kvalitetnu i konstruktivnu razmjenu iskustava iz prakse te osnaživanje suradnje svih sudionika u sektoru građevinarstva

Hrvatska udruga poslodavaca organizirala je dvodnevno Savjetovanje građevinara Hrvatske koje se održalo od četvrtka, 27. travnja do petka, 28. travnja 2023. u Velom Lošinju. Ispred Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Savjetovanju građevinara su nazočili državna tajnica Dunja Magaš i savjetnik ministra Tonči Glavinić.

Uoči otvorenja konferencije predstavnici Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine održali su radni sastanak s Izvršnim odborom Udruge poslodavaca graditeljstva pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca na kojem su raspravljene teme od značaja za građevinski sektor.

Konferenciji su nazočili brojni značajni akteri građevinskog sektora kojima su stručnjaci iz posebnih segmenata građevinske struke prezentirali novosti u sektoru i načine suočavanja s izazovima s kojima se u radu susreću.

Državna tajnica Dunja Magaš i savjetnik ministra Tonči Glavinić održali su prezentacije o Fondu solidarnosti Europske unije, obnovi zgrada nakon potresa te održivosti hrvatskog sektora građevinarstva.

Državna tajnica Dunja Magaš zahvalila je Hrvatskoj udruzi poslodavaca na organizaciji ovogodišnjeg Savjetovanja građevinara Hrvatske koje je prilika za kvalitetnu i konstruktivnu razmjenu iskustava iz prakse te osnaživanje suradnje svih sudionika u sektoru građevinarstva. "Ministarstvo ima vrlo uspješnu i dugogodišnju suradnju s građevinskom strukom preko stručnih povjerenstava, radnih skupina i inicijativa te je to tradicija koja će se nastaviti i u budućnosti. Mišljenje struke u našem radu i djelovanju nam je od iznimne važnosti. Udruga poslodavaca graditeljstva pruža jedinstveno okruženje u okviru kojeg se danas rade značajni pomaci, kako za struku, tako i za građane Hrvatske", rekla je državna tajnica.

Istaknula je da joj je zadovoljstvo predstaviti aktivnosti, projekte i aktualnosti iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Državna tajnica posebno je istaknula važnost sektora građevinarstva u angažmanu u obnovi nakon potresa, s naglaskom na predanost izvođača radova na projektima koji se financiraju iz Fonda solidarnosti Europske unije. "U procesu obnove oslanjamo se na znanje, kvalitetu i rad, prvenstveno hrvatskog građevinskog sektora", zaključila je državna tajnica Magaš.

Savjetnik ministra Tonči Glavinić prezentirao je aktualnosti koje je donio novi Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom, s posebnim naglaskom na postupke nabava koji su u tijeku. Poručio je da je obnova odgovornost svih aktera koji su u nju uključeni te da Ministarstvo očekuje angažman izvođača radova i zaprimanje ponuda na objavljene nabave. Osvrnuo se i na održivost hrvatskog građevinskog sektora, istaknuvši da je primjetan oporavak i napredak sektora u posljednjih šest godina koji je posljedica značajnih gospodarskih aktivnosti te velikog porasta privatnih i javnih investicija u Hrvatskoj. Rekao je da je obnova prilika da hrvatske građevinske tvrtke kvalitetno obnove domove naših sugrađana i osiguraju im sigurnost za buduće razdoblje, naglasivši da je prema službenim podacima Hrvatskog zavoda za mirovinskog osiguranje broj osiguranika u sektoru graditeljstva, od zagrebačkog potresa, porastao za više od 14.000 tisuća.

Glavna direktorica HUP-a Irena Weber poručila je da je HUP dao konkretne prijedloge za otklanjanje izazova s kojima se suočava sektor građevinarstva, kao što su održivi razvoj građevinarstva, ubrzanje procesa obnove od potresa, uspostava lojalne konkurencije te poboljšanje javne nabave i zapošljavanja građevinskih radnika.

Predsjednik Udruge poslodavaca graditeljstva, Mirko Habijanec istaknuo je kako se sektor nalazi pred važnim trenutkom za daljnji razvoj. „Cijeli je sektor maksimalno angažiran kako bi se proces obnove ubrzao i u tome ostajemo predani i dalje. Imamo niz problema s kojima se suočavamo i na kojima svi zajedno moramo raditi. Prije svega se to odnosi na nedostatak radne snage“, rekao je Habijanec. 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova