Ostvarili smo cilj do kraja ljeta započeti s više od 200 gradilišta konstrukcijske obnove

Slika /slike/Ministar/2022_9_20-image.1.jpg

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, gostujući u Dnevniku Nove TV, odgovarao je na pitanja o obnovi nakon potresa. S njim je razgovarao Hrvoje Krešić.

"Radim na obnovi", rekao je kratko Paladina na Krešićev upit gdje je nestao sve ovo vrijeme. Kaže da puno radi. Ne slaže se s navodima zagrebačkog gradonačelnika da stvari oko obnove ne funkcioniraju.

"Ne bih se u potpunosti složio. Postavili smo kao cilj do kraja ljeta započeti više od 200 gradilišta konstrukcijske obnove, kao i gradnje zamjenskih objekata. Znači tih ozbiljnijih i većih radova. Mi smo taj cilj ostvarili - što je dobro", dodao je.

Istaknuo je da je do sada obnovljeno 3500 objekata - obiteljskih kuća u postupku organizirane obnove te za gotovo 2500 je mahom isplaćena novčana pomoć na području zagrebačkog potresa za nekonstrukcijske elemente. "Mi smo početkom godine u ministarstvu imali obrađenih 15-ak posto zahtjeva, a sada je obrađeno njih 35 posto", pohvalio se.

Sredinom listopada još ambiciozniji plan za naredno razdoblje

Cilj ih je obraditi još trećinu u narednih šest mjeseci. Kazao je da za narednih šest mjeseci kreće značajno ambiciozniji plan, sredinom listopada.

"Podvući ćemo crtu što smo najavili i što smo ostvarili", rekao je Paladina. Krešić je podsjetio da dolaze hladni dani. "Činjenica je da smo prethodnih dana imali obilne kiše. Točno je da je prokišnjavalo šest kontejnera na petrinjskom kontejnerskom naselju, prema mojim podacima iz Civilne zaštite- svih šest je popravljeno. Bilo je nekoliko saniranih pojedinačnih kontejnera koji nisu u tom naselju", kazao je.

"Do zime će biti prioritet kontejnerska naselja. Prvo moramo vidjeti u ministarstvu da svi zahtjevi - za one korisnike kontejnerskih naselja koji imaju pravo na obnovu, budu obrađeni. I da onaj koji provodi obnovu - ubrza dinamiku", naveo je Paladina.

Onima koji nemaju pravo na obnovu ili neće biti obnovljeni do zime, kazao je da će se ponuditi nekretnina u najam, kao što nekima već i jesu. "Država će to pokriti", dodaje.

Model samoobnove

"Samoobnova je postala i prije, mi smo to u zadnjim izmjenama dodatno unaprijedili. To znači da, kada korisnik preda zahtjev za obnovu, mi u ministarstvu radimo isti posao radilo se o organiziranoj obnovi ili samoobnovi. Kada unesemo odluku, u suradnji s provedbenim tijelom - korisnik organizira jedan dio posla, a drugi dio kontrole provede provedbeno tijelo", pojasnio je.

Kaže da su u trenutnom modelu u potpunosti usklađene cijene s tržišnima. "Naknada koju korisnici dobivaju je dovoljna za obnoviti", smatra ministar.

Kazao je da mu je osobno važna tema o sustavu. "Mi smo u zadnjim izmjenama omogućili i isplatu avansa, omogućili smo korisnicima naknadu operativnog troška za njihov trud, s obzirom na to da preuzimaju dio obaveza na sebe", rekao je ministar te dodao da osobno smatra i da se vlasnici trebaju dodatno angažirati i ubrzati proces obnove.


Izvor: Nova TV/Vlada

Pisane vijesti | Vijesti iz medija | Obnova