Otvoren most preko rijeke Kupčine u naselju Pribić

  • Slika /slike/Opcenito/2023_11_28-image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Otvoren je most preko rijeke Kupčine u naselju Pribić u općini Krašić čija je obnova sufinancirana sredstvima Fonda solidarnosti Europske unije. Projekt je provela Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije putem Javnog poziva Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, a za obnovu mosta iz Fonda solidarnosti sufinancirano je 602 tisuće eura.

Svečanosti otvorenja mosta prisustvovali su Tonči Glavinić, v.d. ravnatelja Uprave obnove od potresa i Maja Buterin Kranjec, načelnica Sektora za koordinaciju NPOO-a i programa pomoći Europske unije iz Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

Ravnatelj Glavinić zahvalio se svima uključenima u ovaj projekt te čestitao na uspješnoj realizaciji. Dodao je kako je dosad nakon potresa obnovljeno više od 10.800 javnih i privatnih objekata, a trenutno je u izvođenju radova aktivno više od 1.300 gradilišta.

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije ove je godine sredstvima Fonda solidarnosti EU značajno obnovila prometnu infrastrukturu, a prigodom svečanog otvorenja obnovljenog mosta u Pribiću javnosti su predstavljeni i detalji svih obavljenih radova ukupne vrijednosti 91 milijuna eura.

Tomislav Landeka, ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije u svom je obraćanju istaknuo da je na području Zagrebačke županije od veljače do studenog ove godine, na 129 gradilišta obnovljeno 70 mostova i propusta, 36 cestovnih klizišta te 129 dionica županijskih i lokalnih cesta, u ukupnoj duljini od gotovo 300 kilometara. Naglasio je kako ti projekti ne predstavljaju samo tehničko unapređenje prometne infrastrukture već ulaganje u zajednicu i kvalitetu života građana, u sigurnost i gospodarski potencijal Zagrebačke županije.

Zamjenik župana Zagrebačke županije, Damir Tomljenović, naglasio je kako bi bez pomoći Vlade i Fonda solidarnosti obnovu prometne infrastrukture u ovakvom obimu zasigurno još čekali godinama. "Jedna vrlo loša stvar koja nas je zadesila, potres, donio nam je zapravo najveću obnovu do sada. Za prikupiti sredstva u iznosu ovih 91 milijuna eura trebale bi nam godine, samo obnova ovog mosta u Pribiću vrijedna je oko 600 tisuća eura. Sigurno bi sve išlo puno sporije, stoga dodatno zahvaljujem ministarstvu i Vladi i čestitke ravnatelju Županijske uprave za ceste" istaknuo je Tomljenović.

Načelnik općine Krašić, Josip Petković Fajnik, istaknuo je kako je ovaj obnovljeni most i od posebnog značaja za gospodarstvo i građane dvaju najvećih naselja Pribića i Krašića u Dolini kardinala. "Ovo je doista poseban i povijesni dan naše općine, jer most povezuje dva mjesta u kojima su rođena dva velikana - u Krašiću je živio i preminuo kardinal Alojzije Stepinac, a u Pribiću kardinal i nadbiskup zagrebački, Franjo Kuharić" istaknuo je Fajnik.

Dodajmo i kako je za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona u području prijevoza ukupno ugovoreno za zagrebački i petrinjski potres 137 projekata vrijednih 332,3 milijuna eura od čega je iz Fonda solidarnosti ugovoreno 322,5 milijuna eura, dok se ostatak financira iz drugih izvora.
 
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova