Otvorena novo obnovljena Glazbena škola Blagoja Berse u Zagrebu

  • Slika /slike/Ministar/HN20230613089018.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar Branko Bačić i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević otvorili su u utorak Glazbenu školu Blagoja Berse, čija je cjelovita obnova koštala 8,7 milijuna eura a obnova se sufinancirala sredstvima Fonda solidarnosti EU.

Školska zgrada, koja se nalazi u Frankopanskoj ulici, u prostorijama bivše ugostiteljsko-turističke škole, bit će novi dom za 400 učenika i preko 40 profesora.

Zgrada ima 13 individulanih učionica, šest klavirskih, četiri grupne učionice, knjižnicu, učionicu za zbor i orkestar i dvoranu, rekao je na svečanom otvorenju ravnatelj škole Mislav Defar.

“Danas dobivamo novu zgradu o 75. rođendanu škole”, kazao je Defar istaknuvši da je škola i prije potresa djelovala u otežanim uvjetima. 

Gradonačelnik Tomašević je rekao da je dosad nakon zagrebačkog potresa obnovljeno šest škola te da će do krajnjeg roka biti iskorištena sva sredstva koja su za obnovu bila na raspolaganju iz Fonda solidarnosti.

Fond solidarnosti mogao se koristiti tako da se sve oštećene zgrade vrate u prvobitno stanje i tako ostanu neotporne na potrese. No, išlo se težim putem, te je ova zgrada, konstrukcijski ojačana da može izdržati i jači potres od onoga koji je pogodio Zagreb, rekao je Tomašević. 

Obnova škole koštala je ukupno 8,7 milijuna eura, od čega će se iz Fonda solidarnosti pokriti oko četiri milijuna eura, a ostatak troška iz Nacionalnog plana za oporavak i otpornost, dodao je Tomašević. 

Ministar Bačić poručio je kako smatra da su ukupna sredstva iz Fonda solidarnosti dobro potrošena, te će Ministarstvo nakon proteka roka, Europskoj komisiji predložiti da se sredstva tog fonda u budućnosti koriste na način na koji su iskorištena u Hrvatskoj.  

“Prije je fond bio zamišljen za hitne intervencije, povrat u prijašnje stanje, no mi smo učinili iskorak”, poručio je Bačić. 

Najavio je da će nakon proteka roka za iskorištavanje sredstava iz Fonda država nastaviti financirati obnovu zgrada javnog sektora te javne i komunalne infrastrukture.

“Pred nama je još puno posla. Svu onu razliku, koju smo potpisali kako bismo iskoristili sredstva iz fonda, morat ćemo financirati iz proračuna. Poručujem krajnjim korisnicima i operativnim tijelima, neka nastave s obnovom, ona će biti riješena i plaćena iz proračuna”, rekao je Bačić. 

Na svečanom otvaranju, nastupio je i pjevački zbog glazbene škole, a gradonačelnik Tomašević i ministar Bačić otkrili su da su i sami u mladosti svirali harmoniku, uz čiju pratnju je zbor izveo pjesmu “Zagreb, Zagreb”.

Izvor: HINAPisane vijesti | Informacija | Obnova