Otvoreni Dani arhitekata 7.0, skup otvorio ministar Branko Bačić

  • Slika /slike/Ministar/HKA9.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skali Falkensteiner resort u Zadru ministar Branko Bačić je svečano otvorio sedme po redu Dane arhitekata. I ove godine u iznimno velikom broju, od 500-tinjak sudionika koji prate Dane arhitekata u Zadru, ali i svojim domovima i uredima nastavlja se tradicija Dana arhitekata kao centralnog mjesta gdje se prezentiraju i raspravljaju značajne teme za rad arhitekata u Hrvatskoj i okruženju Europskog gospodarskog prostora pa i šire.

Dane arhitekata 7.0 Hrvatska komora arhitekata organizira u suradnji s Udruženjem hrvatskih arhitekata s nastojanjem objedinjavanja struke i tema važnih za struku.

Ovogodišnji Dani arhitekata odvijaju se pod visokim pokroviteljstvom Predsjednika Republike Hrvatske, gospodina Zorana Milanovića, Ministarstva kulture i medija, Grada Zadra i Koncertnog ureda Zadar.

Svojom nazočnošću uveličali su ovaj skup, izaslanica predsjednika Republike Hrvatske gđa. Martina Ciglević, g. Branko Bačić potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, ispred Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine ravnatelj Uprave za razvoj informacijskih sustava i digitalizaciju g. Danijel Meštrić, državna tajnica gđa. Dunja Magaš, te ravnatelji Zavoda za prostorni razvoj, g. Bojan Linardić i Uprave za dozvole državnog značaja, g. Milan Rezo. 

  
 

Ispred Ministarstva kulture i medija prisutan je bio ravnatelj Uprave za zaštitu kulturne baštine gdin. Tomislav Petrinec i glavni konzervator za nepokretnu kulturnu baštinu, gdin. Davor Trupković. Predstavnici inženjerskih komora također su tradcionalno prisustvovali i pozdravili prisutne. U ime grada Zadra, domaćine, prisutne je pozdravio, zamjenik gradonačelnika grada Zadra, gdin. Ante Babić.

Uvod u Dane arhitekata 7.0. dala je Rajka Bunjevac, predsjednica Hrvatske komore arhitekata, te istaknula kako se arhitekti okupljaju na Danima kako bi proslavili izvrsnost i inovativnost u arhitekturi i pokušali riješiti barem dio praktičnih problema s kojima se arhitekti susreću u svom radu. Također ove ćemo godine dodijeliti medalje HKA za najbolje među nama za doprinos kulturi građenja, planiranje prostorna i inovativnost i održivost u arhitekturi. Samo zajedno dijeljenjem znanja i suradnjom, možemo stvarati održiva rješenja i oblikovati budućnost arhitekture, naglasila je Rajka Bunjevac.

U ime Predsjednika Republike Zorana Milanovića prisutnima se obratila izaslanica gospođa Martina Ciglević, te istaknula kako je važno poticati razvoj arhitektonske znanosti i struke, posebno radi sačuvanja prostora u kontekstu cijele Hrvatske i identiteta svakog prostora pojedinačno.

Prisutne je pozdravio i potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, gdin. Branko Bačić, koji je istaknuo da će zasigurno kvalitetna suradnja Ministarstva i Hrvatske komore arhitekata biti nastavljena s otvorenim „vratima“ kako bi zajednički ubrzali obnovu potresom pogođenih područja, te sačuvali prostor Republike Hrvatske i unaprijedili ga za buduće generacije. Osim na obnovi od potresa ministar je istaknuo i dobru suradnju prilikom izrade zakonodavnog okvira koji se odnosi na prostorno uređenje i graditeljstvo. Istaknuo je kako je jedan od ciljeva izmjena Zakona o prostornom uređenju unaprijediti sustav prostornog planiranja putem uspostave odgovarajućeg i cjelovitog informacijskog sustava koji će omogućiti bolju komunikaciju svih sudionika u procesu izrade prostornih planova svih razina. Izmjena zakona usmjerena je i na digitalnu transformaciju poslovnih procesa, modernizaciju i povećanje učinkovitosti i kvalitete te transparentnosti administrativnih usluga u području prostornog uređenja. 
 
Ministar Bačič tom je prigodom naglasio i kako je Vlada Republike Hrvatske donijela Zaključak, kojim je, s ciljem jačanja energetske samodostatnosti Republike Hrvatske i poticanja ulaganja u obnovljive izvore energije, odredila izmjenu zakonskih i podzakonskih propisa, prvenstveno Zakona o prostornom uređenju, kako bi se olakšalo i ubrzalo gradnju, odnosno postavljanje sunčanih elektrana na površinama planiranim za tu namjenu prostornim planovima, ali i omogućilo gradnju, odnosno postavljanje sunčanih elektrana na drugim površinama, a u svrhu omogućavanja ubrzane realizacije investicija u sunčane elektrane.

Središnji program Dana arhitekata 7.0 održava se od 20. do 22. travnja 2023. godine u Kongresnom centru Fortis Club u Punta Skala Falkensteiner resortu a program je dostupan na stranicama Hrvatske komore arhitekata.



Pisane vijesti | Informacija