Otvoreno gradilište za izgradnju POS stanova u Kutini

  • Slika /slike/press/2021.10.04_POS4.png
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Državni tajnik Ministarstva mr.sc. Željko Uhlir sudjelovao je u petak, 01. listopada 2021. godine, na svečanosti polaganja kamena temeljca za izgradnju višestambene zgrade u sklopu provedbe Programa društveno poticane stanogradnje u Gradu Kutini.

Povelju za nastavak realizacije Programa POS-a u Kutini potpisali su gradonačelnik Grada Kutine Zlatko Babić i direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama za Dragan Hristov, a potom je i simbolično položili u kamen temeljac za izgradnju višestambene zgrade mješovite namjene koja će se sastojati od 27 stanova s pripadajućim spremištima, parkirnim mjestima i 3 garaže, na Trgu dr. Franje Tuđmana u Kutini.

APN je tijekom 2007. godine u gradu Kutini, prema Programu POS, već izgradio dvije građevine s ukupno 32 stana, te je ovo treća građevina u sklopu Programa POS u Kutini koja će se ovog puta izgraditi u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja.

Ukupna vrijednost ove investicije iznosi oko 39 milijuna kuna, od čega je APN osigurao dvije trećine sredstava, dok trećinu sredstava troškova izgradnje snosi Grad Kutina. Površina građevine iznosi 3.200 m2, od čega 1.800 m2 stambenog prostora zajedno sa spremištima i garažnim parkirnim mjestima. Predvidiva cijena stana iznosi 1.350 eura po metru kvadratnom.

„Cijela građevina je zamišljena na šest etaža sastavljenih od podruma, prizemlja i četiri kata. Rok izgradnje spomenute građevine je 460 dana i nadamo se kako će sve biti realizirano u spomenutom roku.“ rekao je direktor Hristov.

„U ovoj zgradi se objedinjuju interesi građana, branitelja i Grada Kutine. Drago mi je što Grad Kutina kao jedan od 80 jedinica lokalne samouprave sudjeluje u društveno poticanoj stanogradnji i pomaže sugrađanima u rješavanju njihovog stambenog pitanja“ komentirao je državni tajnik Uhlir, te dodao da je uz ono najvažnije pitanje, a to je rješavanje stambenog problema, ovo i prilika za zaposlenje građana s obzirom da će zgrada raspolagati i poslovnim prostorima.


U sklopu Programa POS izgrađeno 112 stanova u Sisačko-moslavačkoj županiji


Spomenimo kako je u Sisačko-moslavačkoj županiji do sad izgrađeno ukupno 112 stanova u sklopu pet građevina, i to 68 stanova u Sisku, 12 u Popovači te već spomenuta 32 stana u Kutini.

Od početka provedbe Programa POS-a do danas APN, Javna ustanova gradski stanovi Varaždin, Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Rijeke, Agencija za društveno poticanu stanogradnju Grada Dubrovnika i APOS-a Grada Koprivnice izgradili su ukupno 8.356 stanova u 260 objekata u 80 jedinica lokalne samouprave.

Ukupna investicijska vrijednost za izgrađenih 8.356 stanova iznosi 4,3 milijarde kuna, za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 1,1 milijardu kuna.

Trenutno su u fazi izgradnje ukupno 496 stanova u 22 građevine, ukupne vrijednosti investicija oko 314.000.000,00 kuna, a do kraja godine, uz izgradnju stanova u Kutini, planira se započeti izgradnja 17 stanova u Solinu. Ukupna vrijednost navedenih investicija iznosi oko 50 milijuna kuna (s PDV-om).

Pisane vijesti | Informacija | POS