Paladina: Vlada uskoro o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina izjavio je u četvrtak da će ministarstvo predložiti, a očekuje Vlada sljedeći tjedan i donijeti zaključak o ublažavanju posljedica povećanja cijena građevnog materijala i povećanja ugovorenih cijena radova.

Paladina je to izjavio nakon otvaranja 16. dana Hrvatske komore inženjera građevinarstva, koji se održavaju u organizaciji Hrvatske komore inženjera građevinarstva (HKIG).

Na pitanje hoće li građevinarstvo preživjeti sporu javnu nabavu i rast cijena, koje je bilo i tema prvog dana skupa, Paladina je odgovorio da se razgovaralo o povećanju cijena materijala, proizvoda i energenata te, posljedično, povećanju ugovorenih cijena radova.

Naglasio je da su u ministarstvu, nastavno na sve napore koji su napravljeni u drugim ministarstvima i međuresornoj radnoj skupini, pripremili i predložit će Vladi novi zaključak za ublažavanje tih posljedica.

Paladina vjeruje da će taj zaključak biti donesen na Vladi sljedećeg tjedna i da će biti podloga kako bi javni naručitelji priznali razlike u cijenama u skladu sa zakonskim okvirom, Zakonom o obveznim odnosnim i Zakonom o javnoj nabavi.

Vjerujem da će, nakon donošenja tog zaključka te s donošenjem metodologije od strane našeg ministarstva, javni naručitelji jako brzo realizirati to priznanje razlike u cijeni, što će biti veliko olakšanje izvođačima, rekao je.

Na pitanje o nedostatku radne snage u građevinastvu, Paladina je odgovorio da takva situacija nije samo u Hrvatskoj, nego i u većini europskih zemalja.

Sada se veliki dio tog problema rješava uvozom radne snage pa smatra kako se ne može očekivati da će se išta drugačije događati u narednom razdoblju.

Rekao je da iznos investicija i natječaja nikada nije bio veći, što se tiče projekata financiranih iz Fonda solidarnosti, NPOO-a, stare omotnice i višegodišnjeg programa 2021.-2027 te državog proračuna.

Činjenica da se toliko građevinskih projekta realizira govori o tome da kapaciteta ima, istaknuo je.

Govoreći o plaćama, naglasio je da je to stvar tržišta, građevinskih tvrtki i radnika te da se na to ne može puno ostvrtati.

Ipak, čimi mu se da u posljednje vrijeme ima dosta primjera da se naši radnici vraćaju iz inozemstva, upravo s obzirom na povećanje plaća, a nada se da će se taj proces, ako plaće budu rasle, još ubrzati.

Predsjednica HKIG-a Nina Dražin Lovrec smatra da problem povećanja cijena treba sveobuhvatno promatrati, sagledati cijeli graditeljski sektor i sve sudionike u procesu gradnje.

Dani Hrvatske komore inženjera građevinarstva održavaju se u Opatiji od 9. do 11. lipnja, a na skupu će sudjelovati gotovo 1500 inženjera građevinarstva. 

Izvor: HINAPisane vijesti | Vijesti iz medija | Graditeljstvo