Plan izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na Banovini

Slika /slike/Opcenito/potres-Sisak-Petrinja/zamjenske-ok-2021.png

Prošlog je tjedna u Zagrebu održana prezentacija plana izgradnje zamjenskih obiteljskih kuća i višestambenih zgrada na području na kojem je Vlada Republike Hrvatske 4. siječnja 2021. godine proglasila katastrofu zbog razornih potresa koji su najviše pogodili Sisačko-moslavačku, Karlovačku i Zagrebačku županiju.


Cjelokupni plan i modele izgradnje, koji podrazumijevaju raspisivanje javnih poziva od čega se prvi raspisan 8. prosinca 2021., predstavili su potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske za društvene djelatnosti i ljudska prava Boris Milošević, ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Darko Horvat i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za obnovu i stambeno zbrinjavanje Gordan Hanžek.

''Nitko na potresom stradalom području neće biti prepušten sam sebi te će se pronaći načini kako da se svakome pruži odgovarajući oblik potpore '', poručio je potpredsjednik Vlade Medved.

Središnji državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje je temeljem čl. 40.a Zakona o obnovi, određen kao nositelj aktivnosti obnove odnosno uklanjanja te gradnje  obiteljskih kuća na području Sisačko-moslavačke, Karlovačke i Zagrebačke županije. Programom mjera utvrđene su i smjernice obnove prema pojedinim modelima odnosno vrstama radova kao i procedura odabira pojedinih sudionika u obnovi.

"Ministarstvo je do sad učinilo sve kako bi prvenstveno građanima maksimalno olakšalo podnijeti zahtjev za obnovu a posljednjim izmjenama Zakona omogućeno je i brže donošenje odluka koje služe provedbenim tijelima da organiziraju obnovu na terenu. Taj će tempo sada biti puno brži te ćemo na tjednoj bazi izdavati velik broj odluka kako za područje Zagreba i okolice, tako i za Banovinu te iz tog razloga očekujem i sve veći broj ovakvih javnih poziva koji će zahuktati organiziranu obnovu kuća i zgrada '', naglasio je ministar Horvat.

Obnova se provodi prema dva projekta u 3 tlocrtne veličine primjenom 6 tehnologija izgradnje. Tako je kvadratura pojedinih kuća određena na 55 m², 70 m² te 85 m² netto tlocrtne površine, dok su mogući tipovi gradnje vezani uz primjenu drvene montažne konstrukcije, montažne suhe gradnje ili klasične zidane gradnje. Ponuđena su dva tipa zamjenskih kuća – urbana i tradicionalna, između kojih će se građani čiji objekti su stradali u potresu moći samostalno odlučiti i odabrati model izgradnje.

''Mogućnost odabira između šest tipova gradnje određena je kako bismo otvorili tržište svima koji danas rade u građevini. Tehnologije gradnje danas pružaju primjenu velikog broja konstruktivnih rješenja i izuzetno su napredovale u odnosu na vrijeme obnove nakon Domovinskog rata, dakle prije gotovo 30 godina. Pratimo tehnologije i otvaramo mogućnost svim izvoditeljima radova u Hrvatskoj u procesima obnove“, pojasnio je državni tajnik Gordan Hanžek.

Nakon potpisa ugovora sa izvođačima te odabirom modela od strane građana, izgradnja će započeti sredinom siječnja 2022., ovisno o vremenskim prilikama.

Za izgradnju zamjenskih višestambenih zgrada u tijeku je dovršetak izrade projektne dokumentacije tipskih projekata koji poštuju urbanističke uvjete, zadovoljavaju najviše standarde gradnje i energetske učinkovitosti te sadržavaju elemente tradicionalne arhitekture.

''Važna je i mjera kupnje nekretnina. Ukoliko u nekim naseljima ima kuća koje se nalaze na tržištu, u Zakon smo ugradili da država može otkupiti tu nekretninu i dodijeliti je stradalnicima'',  istaknuo je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Medved.

Plan početka realizacije u 2021. razvija se u 5 faza:

  • I faza (08.12.2021.) – pokretanje postupka Javne nabave za 30 kuća (model Urbana) suhe drvene gradnje
  • II faza (15.12.2021.) – pokretanje postupka Javne nabave za 30 kuća (model Tradicionalna) klasične zidane gradnje 
  • 10 kuća od 55,00 m2;
  • 10 od 70,00 m2;
  • 10 od 85,00 m2;
  • III faza (22.12.2021.) – pokretanje postupka Javne nabave 30 kuća (model Urbana) klasične zidane gradnje
  • IV faza (29.12.2021.) – pokretanje postupka Javne nabave za 75 kuća (model Tradicionalna) drvene montažne gradnje

Planirano trajanje postupaka nabave, sukladno Zakonu o obnovi te početka radova je 5 tjedana od dana pokretanja nabave.
 
  • V faza (28.12.2021.) – pokretanje postupka Javne nabave za zamjenske višestambene zgrade
  • 4 kuće u Petrinji sa 72 stana;
  • 4 kuće u Glini sa 52 stana;
  • 2 kuće Topuskom sa 26 stana;


Planirano trajanje postupka nabave i početka radova u segmentu izgradnje zamjenske višestambene zgrade je 3 mjeseca, od dana pokretanja nabave.

U 2022. godini sukcesivno se nastavlja s provođenjem postupaka nabave, kao preduvjetom realizacije Programa. Također, danas je istaknuto kako je u nekonstrukcijskoj obnovi Središnji državni ured do sad završio obnovu više od 1.000 kuća a u tijeku su pripreme i radovi na još 600 kuća.
 



Pisane vijesti | Informacija | Obnova