Plan rada Ministarstva za ovu godinu

Slika /slike/Zgrada_Ministarstva_9.jpg

Mladima osigurati dom kroz mjere koje provodi Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja, ali i dalje maksimalno koristiti sredstva EU fondova, ciljevi su koje ćemo slijediti i u 2020. godini. Isto tako, od iznimne je važnosti držati tempo reformskih procesa pa će se nastaviti modernizirati sustav izdavanja dozvola, kako bi poduzetnicima, ali i svim građanima pojednostavili dostupnost dokumenata te smanjili broj procedura.

U fokusu rada Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja, je i očuvanje prostora kroz prostorno planiranje, te podizanje komunalnog standarda s ciljem ravnomjernog razvoja svih dijelova Hrvatske.

Kad govorimo o stambenom zbrinjavanju, dvije konkretne mjere, poticana stanogradnja (POS) i subvencioniranje stambenih kredita, omogućavaju mladima da lakše dođu do prvog stana ili kuće.

Do sada je kroz subvencionirane stambenih kredita omogućeno da više od 9400 mladih ima svoj dom, ovdje u Hrvatskoj. Riječ je istovremeno i o demografskoj mjeri jer se za svako rođeno dijete rok subvencioniranja produžava za još dvije godine, a za svako dijete koje obitelj već ima, produžuje se za dodatnih godinu dana. U 2020. godini nastavlja se provedba subvencioniranih kredita, a planirana je objava dva poziva, u ožujku i rujnu.

Nastavlja se i izgradnja POS-ovih stanova, koji su u pojedinim gradskim središtima i duplo jeftiniji od ostalih na tržištu. Do sad je izgrađeno više od 8200 takvih stanova, a kontinuirano pripremamo izgradnju i novih stanova, ovisno o potrebama gradova i općina, s čijim smo predstavnicima u stalnoj komunikaciji.

2019. godine izrađena je Analiza stanja stambenog fonda u Republici Hrvatskoj a u 2020. u planu je izrada Stambene strategije Republike Hrvatske.

Ono što je vrlo bitno za građevinski sektor su projekti energetske obnove, koji će zasigurno doprinijeti rastu građevinskog sektora.

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja iskoristilo je preko 95 posto planiranih sredstava iz EU fondova upravo za energetsku obnovu.  U 2020. godini nastavljamo s pozivima pa je već u prvom kvartalu 2020. godine u planu otvoriti novi poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada, a potom i obnovu javnih zgrada te obiteljskih kuća. Projektima energetske obnove podiže se kvaliteta života i rada te štedi novac, i građanima i jedinicama lokalne samouprave. Ulaganjem u druge razvojne projekte, sredstvima koja će županije, gradovi i općine dobiti uštedom na energentima, doprinijet će se i većoj kvaliteti života svih građana.

Graditeljski poslovi energetske obnove namijenjeni su velikim dijelom manjim građevinskim tvrtkama koje će moći iskoristiti sve svoje kapacitete. Osim što imaju siguran posao, radi se o sredstvima iz fondova EU pa je i naplata sigurna.

Kad govorimo o reformama, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja će i u 2020. godini nastaviti s modernizacijom sustava. Radi se o reformi koja se provodi, kako bismo poduzetnicima, ali i svim građanima pojednostavili proces dolaženja do dokumenata, ali i smanjili procedure. Krajem 2019. godine, Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja potpisalo je s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU ugovor za projekt "Informacijski sustav prostornog uređenja ISPU i njegovi moduli". Ukupna vrijednost projekta razvoja Informacijskog sustava prostornog uređenja i njegovih modula iznosi 131 milijuna kuna, od čega je 111 milijuna kuna osigurano iz Europskog fonda za regionalni razvoja. Krajnji rok za realizaciju ovog projekta je 1. siječnja 2022. godine.


Pisane vijesti