Pogledajte: U videu donosimo iskustva upravitelja i stanara po završetku projekata energetske obnove višestambenih zgrada

Ministarstvo graditeljstva i prostornoga uređenja je, kao posredničko tijelo razine 1, u okviru Operativnog programa konkurentnost i kohezija 2016. godine raspisalo Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada. Ukupna alokacija za energetsku obnovu stambenog sektora iznosi 100 milijuna €, a bespovratna sredstva uključuju sredstva iz ESI fondova, odnosno sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR).

Sektor za energetsku učinkovitost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pružao je tehničku pomoć prijaviteljima prilikom prijave, dok je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u svojstvu posredničkog tijela razine 2 korisnike pratio kroz provedbu projekata energetske obnove višestambenih zgrada. 

Projekti energetske obnove višestambenih zgrada donose brojne pogodnosti za stanare, ali i za okoliš. Godišnjim uštedama energije smanjuju se emisije CO2 čime doprinose održivom razvoju, povećavaju kvalitetu življenja stanara i omogućuju ugodniji boravak u obnovljenoj zgradi.

Poziv za energetsku obnovu višestambenih zgrada rezultirao je s ugovorenih 584 projekata energetske obnove zgrada. Radovi se trenutno izvode na 26 zgrada, dok su na njih 511 završeni. Ukupna vrijednost projekata iznosi više od milijardu kuna, dok bespovratna sredstva iz EFRR-a iznose preko 554 milijuna kuna. Energetskom obnovom obuhvaćeno je preko 16.000 kućanstava, prosječna ušteda energije na godišnjoj razini je preko 67%, najčešći prijelaz zgrada iz energetskog razreda E u B, što sve rezultira ugodnijim boravkom za sve stanare.

Više o iskustvima upravitelja i stanara koji su sudjelovali u projektima energetske obnove višestambenih zgrada pogledajte u videu koji je izradio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost:


 

 



Pisane vijesti | Informacija | Energetska obnova - ESI fondovi