Polaganjem kamena temeljca svečano započela izgradnja 84 stana za mlade umaške obitelji

  • Slika /Stanovanje/2021_06_01-image-3.png
  • Slika
  • Slika

Svečanim činom potpisivanja povelje i polaganja kamena temeljca u Umagu, 1. lipnja 2021. godine, pokrenuta je izgradnja četvrte zgrade u okviru Programa društveno poticane stanogradnje. Zgrada će imati 84 stana a ukupna vrijednost investicije iznosi oko 46,5 milijuna kuna. 

Na mjestu izgradnje buduće POS-ove zgrade u Umagu, u Ulici poduzetnika, gradonačelnik Grada Umaga Vili Bassanese, direktor Agencije za pravni promet i posredovanje nekretninama Dragan Hristov  te državni tajnik Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Željko Uhlir, u prisustvu predstavnika Grada Umaga, Ministarstva, APN-a, predstavnika izvođača radova i nadzora te građana Umaga, potpisali su povelju za nastavak realizacije Programa društveno poticane stanogradnje Vlade Republike Hrvatske na području Umaga. Simbolično je povelja položena u zemlju, čime je i službeno započeta izgradnja četvrte POS-ove zgrade u Umagu.

„Obzirom na činjenicu kako je stambeno pitanje jedno od najvažnijih životnih problema, a u smjeru pomoći prije svega mladima, zamišljen je sustav POS-a koji i u ovom primjeru potvrđuje svoju višeslojnu vrijednost i opravdanost. U Republici Hrvatskoj je do sada izgrađeno 8.350 stanova u 257 objekta u 80 jedinica lokalne samouprave. Ukupna investicijska vrijednost za 8.350 stanova iznosi 4,3 mlrd kuna, a za što je Republika Hrvatska putem poticajnih sredstava uložila 1,1 mlrd kuna“ izjavio je tom prigodom državni tajnik Željko Uhlir.

Nova POS zgrada imati će 84 stana, ukupne NKP stanova od 5.740,58 m2 . Vrijednost investicije iznosi oko 46,5 milijuna kuna, od čega su poticajna sredstva Republike Hrvatske oko 15 milijuna kuna. Rok izgradnje je 540 kalendarskih dana a predvidiva prodajna cijena stana je 1.350 €/m2.

Ugovor o građenju potpisan je sa zajednicom izvođača LAVČEVIĆ d.d. iz Splita i LAVČEVIĆ-INŽENEJRING d.o.o. iz Splita dok će nadzor nad gradnjom vršiti tvrtka EKO-PLAN d.o.o. iz Zagreba. 

Spomenimo kako je u Istarskoj županiji dosad po programu POS-a izgrađeno 393 stanova i to na sljedećim lokacijama : Bale (12), Buje (6), Buzet (12), Funtana (14), Fažana (12), Labin (41), Novigrad (20), Pula (95), Rovinj (59), Umag (122) u 3 građevine (33, 39 i 50).Pisane vijesti | Informacija | POS