Položen kamen temeljac za gradnju šest višestambenih zgrada s 114 stanova u Sisku

  • Slika /slike/Ministar/2024_01_30_image-1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U utorak je u Capraškoj ulici u Sisku položen kamen temeljac za gradnju prvih šest od 36 zgrada koje će se temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom graditi na području Sisačko-moslavačke županije.

Svečanosti polaganja kamena temeljca nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, direktor APN-a Dragan Hristov i župan sisačko-moslavački Ivan Celjak.

Ukupna vrijednost izgradnje ovih šest višestambenih zgrada s uređenjem okoliša uz prethodno čišćenje i uklanjanje postojećih građevina iznosi 14 milijuna eura te će se financirati sredstvima državnog proračuna.

Potpredsjednik Vlade i ministar naglasio je da se ovim projektom osigurava primjeren smještaj za naše sugrađane koji čekaju obnovu svojih domova ali i dugoročno omogućava revitalizacija, kako Siska tako i čitave Sisačko-moslavačke županije.

''S novih 36 zgrada uvjeren sam da pružamo šansu i mogućnost mladim ljudima da dođu i ostanu živjeti na ovom području, a kroz ostale projekte usmjerene prema gospodarskom razvoju će se osigurati i nova radna mjesta, zaključio je.''

Građevine su sklop šest zgrada na jednoj građevnoj čestici, po tri u dva reda duž duljih međa građevne čestice.  Svaka zgrada je sa po 19 stanova katnosti (P+3), NKP stanova 34-90 m2 i sobnosti jednosobnih do četverosobnih.

Prema sobnosti u 6 zgrada smješteno je 12- 1- sobnih, 18-1,5-sobnih, 30- 2-sobnih, 36- 2,5-sobnih, 12-3-sobnih i 6-4-sobnih stanova.

Izvođač je zajednica ponuditelja ZP LAVČEVIĆ d.d. i LAVČEVIĆ INŽENJERING d.o.o., dok je stručni nadzor povjeren tvrtki TOMTING 2010 d.o.o. iz Zagreba. Rok završetka gradnje je godina dana.

Pravo na smještaj u te stanove imati će vlasnici oštećenih nekretnina do obnove njihovih vlastitih nekretnina, a kasnije će se koristiti za smještaj deficitarnih kadrova te obitelji u potrebi.

Spomenimo i kako bi u narednim danima uz ovih šest zgrada trebala započeti i gradnja zgrade u Ulici A.G Matoš u Sisku, dok su u postupku nabave izvođača radova još dvije zgrade u Petrinjskoj ulici u Sisku te po jedna zgrada u Hrvatskoj Kostajnici, Jasenovcu, Kutini i Sunji. 

Od ukupno 36 zgrada koje će se graditi na području Sisačko-moslavačke županije, njih 20 planira se graditi u Sisku, 8 u Petrinji, 2 u Topuskom, te po jedna zgrada u Glini, Lekeniku, Kutini, Jasenovcu, Sunji te Hrvatskoj Kostajnici. Riječ je o tipskim zgradama s po 13 stanova (3 zgrade) odnosno 19 stanova (33 zgrade).

Dodajmo i kako se na području Sisačko-moslavačke županije u ovome trenutku gradi i 12 zgrada financiranih EU sredstvima u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija dok je njih 8 u Petrinji i 4 u Glini završeno i useljeno krajem 2023. godine.

Pisane vijesti | Informacija | Obnova