Pomoć Sisku i Glini za obnovu vrijedna sedam milijuna eura

Slika /slike/Opcenito/VRH_5890.jpg

Iz državnog proračuna Sisku i Glini bit će isplaćena pomoć u ukupnom iznosu od sedam milijuna eura za financiranje troškova vezanih za posljedice katastrofalnih šteta od potresa na zgradama i infrastrukturi javne namjene, koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti EU-a.

Odlukom Vlade odobrava se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcijama za 2024. i 2025. godinu, osigura pomoć Gradu Sisku u iznosu od 4.000.000,00 EUR  i Gradu Glini u iznosu od 3.000.000,00 EUR za financiranje troškova vezanih za posljedice katastrofalnih šteta od potresa.

Naime, Grad Sisak i Grad Glina obratili su se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine za pomoć u saniranju posljedica katastrofalnih šteta od potresa, a koje nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti Europske unije. Kako se sukladno odredbama Zakona o obnovi za predmetne zgrade mora provesti cjelovita obnova, potrebno je osigurati dodatna financijska sredstva. 

Zgrade i infrastruktura javne namjene za koje je Grad Sisak zatražio pomoć su: Gradska vijećnica, Stari most, Knjižnica i čitaonica Vlado Gotovac, Odgojno obrazovni kompleks Galdovo, Kristalna kocka vedrine te  Kazalište 21 s učilištem.

Grad Glina zatražio je financijsku pomoć za izgradnju stambenog fonda, infrastrukture na području izgradnje novih stambenih kvartova na području Grada, poboljšanje infrastrukture na području Grada gdje Republika Hrvatska gradi zamjenske kuće, zatim za izgradnju novog autobusnog kolodvora , obnovu Doma branitelja te poslovnih prostora  u vlasništvu Grada Gline.

Grad Sisak i Grad Glina dužni su prema današnjoj odluci Vlade sredstva utrošiti namjenski i o istom podnijeti izvješće Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova