Pomoć za obnovu Doma za psihički bolesne odrasle osobe u Petrinji

Slika //slike/Opcenito/VRH_5890.jpg

Iz državnog proračuna Sisačko-moslavačkoj županiji odobrena je pomoć u ukupnom iznosu od 5,46 milijuna eura za financiranje troškova obnove Doma za psihički bolesne osobe u Petrinji s obzirom da obnova ovog doma nije prihvatljiv trošak za financiranje putem Fonda solidarnosti Europske unije.

Dom je do razornog potresa 29. prosinca 2020. godine, koji je zadesio područje Sisačko-moslavačke županije, pružao smještaj za 96 korisnika u svome sjedištu na adresi Vlatka Mačeka 28 u Petrinji. 

Zgrada Doma dobila je „crvenu oznaku“ oštećenja te su već pokrenuti određeni postupci potrebni za njenu obnovu. Izrađen je elaborat ocjene postojećeg stanja građevinske konstrukcije, projektna dokumentacija te je proveden postupak nabave za izvođenje radova cjelovite obnove i uslugu stručnog nadzora nad izvođenjem radova. 
 
Korisnici Doma, njih 79, trenutno je privremeno smješteno u prostor neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ u Popovači. 
 
Uzimajući u obzir da troškovi obnove zgrada iz područja socijalne skrbi nisu prihvatljiv trošak iz Fonda solidarnosti Europske unije te činjenicu da Sisačko-moslavačka županija ima izuzetno velike troškove u otklanjanju izravnih i neizravnih posljedica katastrofalnog potresa, zatražena je pomoć Vlade Republike Hrvatske. 

Današnjom Odlukom Vlade odobrava se Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine da na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu i projekcija za 2024. i 2025. godinu, osigura pomoć Sisačko-moslavačkoj županiji u iznosu od 5.467.440,00 eura za obnovu Doma za psihički bolesne odrasle osobe Petrinja dok je Sisačko-moslavačka županija dužna sredstva utrošiti namjenski i o istom podnijeti izvješće Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.



 
 
 



Pisane vijesti | Informacija | Obnova