Porto: Zajedno oblikujemo održivu budućnost gradova

  • Slika /slike/HR PRES 2020/2020_01_31_DŽ_Porto_1.jpg
  • Slika

4. Cities Forum se, kao glavno događanje pod pokroviteljstvom Europske komisije, održava danas i sutra u Portu, a njegova je središnja tema zajedničko oblikovanje održive budućnosti gradova. Forum okuplja ključne dionike s europske, ali i nacionalne i lokalne razine kako bi napravili presjek postignuća te se osvrnuli na buduće smjerove urbanog razvoja u okvirima kohezijske politike.

Kao predstavnici Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja 4. Cities Forumu prisustvuju pomoćnik ministra Danijel Žamboki te voditeljica Službe za međunarodnu suradnju i europske poslove održivog razvoja Sandra Momčilović.

U posebnom fokusu ovog Foruma je urbana dimenzija kohezijske politike za buduće financijsko razdoblje 2021-2017. te značaj integriranog pristupa održivom urbanom razvoju.  Također, na Forumu će se raspravljati i o načinu na koji će Europska urbana inicijativa podržavati gradove, kako približiti Europu svim njezinim građanima, ali i o predstojećim koracima Urbane agende za Europsku uniju.

Hrvatska je preuzela predsjedanje Vijećem Europske unije u vrijeme velikih promjena za Uniju – nalazimo se na početku novog institucionalnog i zakonodavnog ciklusa, a uhvatit ćemo se u koštac i s izlaskom Velike Britanije iz Europske unije.

„Europa koja se razvija“ jedno je od ključnih područja programa hrvatskog predsjedanja i direktno je povezano s kohezijskom politikom Europske unije te promiče uravnotežen i održiv razvoj Unije i njezinih članica, na što se u svom govoru na otvorenju konferencije osvrnuo i pomoćnik ministra graditeljstva Danijel Žamboki.

„Hrvatsko predsjedanje težit će utravnoteženom, održivom i uključivom razvoju Europske unije, poštujući pritom posebnosti i potrebe svake države članice, njezinjih regija i građana. Dat ćemo svoj doprinos završetku pregovora o legislativnom paketu kohezijske politike za razdoblje između 2021.-2027.”
Pomoćnik ministra Žamboki govorio je i o ulozi Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja u procesima koji slijede.

“Naše Ministarstvo, kao jedan od partnera Partnerstva Urbane agende za EU za sigurnost javnih prostora, ima mogućnost sagledati proces Urbane agende iz drugačije perspektive. Od početka našeg rada u okviru Partnerstva primili smo brojne pozitivne reakcije s regionalne i lokalne razine, koja se žarko želi uključiti u ovaj proces. U tom pogledu, za nas je promocija Urbane agende i njezinih rezultata značajan dio procesa njene implementacije. Rezultati Urbane agende znatno će nam pomoći u pripremi nacionalnih strateških i  regulatornih dokumenate“, istaknuo je Žamboki.

Pomoćnik ministra graditeljstva naglasio je kako je želja Ministarstva graditeljstva i prostornoga uređenja ukazati i na teme razvoja zelene infrastrukture i kružnog gospodarenja prostorom i zgradama, koje će tijekom našeg predsjedanja biti posebno istaknute.

“Želio bih završiti motom hrvatskog predsjedanja, koji nije samo poruka, nego i moguće rješenje “Jaka Europa u svijetu izazova” – daljni razvoj politika koje stvaraju bolje radne i životne uvjete, bolju zaštitu okoliša, bolje upravljanje i prilagodbu na klimatske promjene neophodni su za osiguravanje kvalitetnijeg života za sve građane Unije”, zaključio je na kraju svog izlaganja pomoćnik ministra graditeljstva Danijel Žamboki u Portu.


 


Pisane vijesti | Informacija | EU2020HR