Postavljena kupola zvonika crkve svetog Franje Asiškog na Kaptolu

  • Slika /slike/Opcenito/zvonik-15.6.2023.jpg
  • Slika

Danas je podignuta kupola tornja crkve Sv. Franje Asiškog na zagrebačkom Kaptolu čija obnova se sufinancira sredstvima Fonda solidarnosti EU. Povelja o obnovi sastavni je dio sadržaja vremenske kapsule koju su franjevci stavili u ‘jabuku tornja'.

Postavljanje zvonika na crkvu svetog Franje simbolično je označila i završetak konstrukcijske obnove ove vrijedne zgrade koja predstavlja važan dio kulturno povijesne, ali i sakralne baštine u Hrvatskoj.

Zadatak postavljanja zvonika na njegovo mjesto trajao je približno dva sata, a iz tvrtke Spegra koja je za podizanje kupole bila odgovorna ističu kako su u ovaj projekt uloženi mjeseci planiranja. 

Projektanti ovog pothvata bili su Damir Foretići i Boris Trogrlić, a voditelj projekta, Ante Kelava. Postavljanju zvonika prisustvovali su i ministri Branko Bačić i Nina Obuljen Korižinek.

"U obnovi je korišteno puno različitih materijala. Trebalo je sve zajedno objediniti i napraviti doista pravu konstrukcijsku obnovu samostana i crkve koja će biti u mehaničkom smislu otpornija nego ona koju je potres zatekao, rekao je tom prilikom ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Branko Bačić.

Riječ je o jednom od najvećih projekata obnove sakralnih objekata oštećenih u potresima prije tri godine. Postavljanjem kupole zvonika završena je konstrukcijska obnova crkve koja je stajala deset milijuna eura. U kompletnu obnovu franjevačkog samostana i crkve ukupno će biti približno 20 milijuna eura.

"Ovo je povijesni dan za nas franjevce jer smo ponovno stavili naš samostan i crkvu pod kapu. Crkvu ćemo kroz nekih 20-ak dana kompletno iznutra izvaditi skelu jer smo pri završetku obnove, potom će se ofarbati kada se kupola namjesti, ofarbati toranj i crkva izvana da bi i ona do kraja sedmog mjeseca bila bez skele" rekao je fra Ivan Utješanović za HRT.

Izvor: HRT/MPGI
 

Pisane vijesti | Informacija | Obnova