Potpisan Sporazum s CIMOS-om

Slika /arhiva-midim//slike naslovnica/Cimos (5).JPG

Zagreb, 31. srpnja - U Ministarstvu državne imovine u utorak, 31. srpnja 2018. godine potpisan je Sporazum o međusobnom uređenju odnosa između Republike Hrvatske i Cimos Grupe. Tim se Sporazumom rješavaju imovinskopravni odnosi na zemljištima u Buzetu i Roču.

Cimos Grupa se obvezala Republici Hrvatskoj isplatiti iznos od 7,5 milijuna kuna za nekretninu u Buzetu površine oko 22 tisuće četvornih metara, a Republika Hrvatska se obvezala Cimos Grupi priznati pravo vlasništva na nekretninama u Roču i Buzetu.
 
Potpisivanju su nazočili državni tajnik Ministarstva državne imovine Krunoslav Katičić, veleposlanik Republike Italije u Republici Hrvatskoj Adriano Chiodi Cianfarani, župan Istarske županije Valter Flego, zastupnik u Hrvatskom saboru Anton Kliman, pomoćnici ministra u Ministarstvu državne imovine Ivana Pintar i Leon Žulj, gradonačelnik Buzeta Siniša Žulić.
 
„Cimos je najvažniji gospodarski subjekt ne samo na području Buzeta nego i sjeverne Istre; uz više od tisuću zaposlenih ima i značajan utjecaj na cjelokupno gospodarstvo Istre, a time i cijele Hrvatske. Vjerujem da će današnje potpisivanje dati novi zamah zapošljavanju i ugovaranju novih poslova. Hvala ministru Mariću i  suradnicima na velikom angažmanu koji su uložili da ova priča dobije sretan početak“, rekao je gradonačelnik  Buzeta Siniša Žulić.
 
Župan Istarske županije Valter Flego rekao je kako mnogi Istru doživljavaju samo kao turističku destinaciju. „U strukturi našeg BDP-a turizam je na trećem mjestu. Na prvom mjestu je proizvodnja, zatim trgovina, a na  trećem  je mjestu turizam. Cimos je simbol sjeverne Istre, proizvodnje, stvaranja novih projekata i razvoja. Hvala Ministru na svemu što je učinio da sačuva radna mjesta i otkloni prijepore kako bi Cimos mogao nesmetano razvijati svoju proizvodnju, zapošljavati i biti važan čimbenik Istre,“ rekao je župan Flego.
Veleposlanik Republike Italije Adriano Chiodi Cianfarani izrazio je veliko zadovoljstvo potpisanim Sporazumom: „Današnje potpisivanje Sporazuma potvrđuje koliko su uspješni i važni dosad izgrađeni odnosi između Italije i Hrvatske. Ovaj će Sporazum tvrtki Cimos omogućiti nova ulaganja. I za Hrvatsku i za Italiju to će biti jedna uspješna priča, kako zbog novih radnih mjesta tako i zbog cjelokupnog industrijskog plana“. 
Cimos Grupa proizvodi dijelove za autoindustriju i planira ulaganja od 20 milijuna eura do 2020. godine u proizvodne kapacitete na području Buzeta, Roča i Labina.
 
„Hvala ministru Mariću što je vjerovao u naš plan. Za nas je ovo veliki dan. Na području sjeverne Istre želimo napraviti vrhunski centar i povećati buduća ulaganja. Projekt od 20 milijuna eura predstavljat će veliki rast ne samo u pogledu novih radnih mjesta nego i u pogledu kvalitete naše djelatnosti,“ kazao je predsjednik Uprave tvrtke TCH Cogeme i izvršni direktor tvrtke Cimos d.d. Gino Berti
 
„Nema ništa ljepše nego sudjelovati u procesu spašavanja i oživljavanja nečega, biti dionikom da se nešto spasi ili oživi. Danas sam sretan i zadovoljan jer je spašeno 1300 proizvodnih radnih mjesta; proizvodnja je generator gospodarskog razvoja. Proizvodnja je temeljni preduvjet gospodarskog dinamizma, koji ima multiplikativne učinke, potiče dobru poslovnu i psihološku atmosferu. Samo proizvodnja pruža najviše pojedinačne i kolektivne afirmacije  zaposlenika.
Na primjeru industrijskog pogona Cimos, uz financijske vrijednosti njegove rehabilitacije koju smo ostvarili 2017. godini u vrijednosti od 54 milijuna kuna, i današnjim Sporazumom u vrijednosti od 7,5 milijun kuna, pokazali smo formulu pristupa i za brojne druge, buduće projekte. Od brojnih preduvjeta bitno je otvarati sugovorništvo, suradnju, dogovor i dobru volju. Sudionici u ovom procesu pokazali su sve ove preduvjete i zato im hvala. Investitori poput Cimosa pokazuju punu ozbiljnost i poslovnost na svim razinama. Kada bi svi poslovni subjekti imali razinu poslovnosti kao vlasnici Cimosa, Hrvatska bi izgledala ljepše i gospodarski razvijenije. Ovo je novi poslovni duh koji ulazi u hrvatsko gospodarstvo, ali i unošenje nove kulture u poslovne odnose u Republici Hrvatskoj. Očitujem svim sudionicima  ovog postupka svoje  iskreno priznanje i zahvalnost  u ime Vlade, Ministarstva, svojih suradnika i svoje osobno,“ kazao je ministar Marić.
 
Potpisanim Sporazumom se postiže uređenje imovinskopravnih odnosa, pozitivan financijski utjecaj na državni proračun, očuvanje proizvodnje i radnih mjesta za tisuću zaposlenih, dodao je ministar Marić.

Pisane vijesti