Potpisan ugovor o cjelovitoj obnovi zgrade Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije

  • Slika /slike/press/20220401_102950.jpg
  • Slika

Ugovor o početku građevinskih radova cjelovite obnove zgrade Fakulteta kemijskoga inženjerstva i tehnologije, koju koriste dvije sastavnice Sveučilišta u Zagrebu i jedan institut, vrijednih 50 milijuna kuna, svečano je potpisan u petak u Zagrebu. Obnova će biti sufinancirana sredstvima Fonda solidarnosti EU.

Fakultet kemijskoga inženjerstva i tehnologije (FKIT) organizacijski je nositelj projekta, a zgradu na zagrebačkom Marulićevom trgu koriste također Odjel za geografiju PMF-a i Institut društvenih znanosti Ivo Pilar.

Ugovor je predstavljen kao prvi takav projekt obnove na Sveučilištu u Zagrebu, koje uključuje 34 sastavnice u gradu i okolici, i koje je u potresima u Zagrebu i Petrinji pretrpjelo značajna oštećenja.

Dekan FKIT-a Ante Jukić izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je dvije godine nakon potresa njegov Fakultet prva sastavnica koja ulazi u cjelovitu obnovu. Obnova bi trebala biti gotova za godinu dana, a za to vrijeme korisnici će preseliti u zamjenske prostorije.

Jukić je istaknuo da su alumni Fakulteta bili iznimni istraživači poput Vladimira Preloga i Franje Hanamana, da FKIT ima 1100 studenata te da njegovi članovi trenutno provode više projekata s industrijom vrijednih 270 milijuna kuna.

Rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras čestitao je Jukiću i kazao da je njegov Fakultet "učinio čudo", te dodao da će obnova na drugim sastavnicama kasniti zbog kompliciranih propisa.

Također, rekao je da će zbog poskupljenja radova ugovori koji se pripremaju biti financijski nedostatni.

Bojan Linardić iz Ministarstva prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine kazao je da su nadležna tijela za Fond solidarnosti objavila 15 javnih poziva za sanaciju zagrebačkog potresa, zaprimila 568 projektnih prijedloga i ugovorila 395 ugovora u vrijednosti 8,4 milijarde kuna.

Izvor: HINAPisane vijesti | Vijesti iz medija | Obnova