Potpisan ugovor o darovanju pulske Vile Idole Porečkoj i Pulskoj biskupiji

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Ministar Poreč_Pula (1).jpg
Vlade RH Andrej Plenković u pratnji ministra državne imovine Gorana Marića posjetio je u srijedu 23. kolovoza 2017. Poreč gdje se sastao s predstavnicima Porečke i Pulske biskupije, mons. Draženom Kutlešom, biskupom porečkim i pulskim, mons. Ivanom Milovanom, biskupom u miru, zamjenicom župana Istarske županije Sandrom Ćakić Kuhar i gradonačelnikom Grada Poreča Lorisom Peršurićem.
 
Tom su prigodom predsjednik Vlade i porečki i pulski biskup u zgradi biskupije potpisali ugovor o darovanju pulske Vile Idole Porečkoj i Pulskoj biskupiji u svrhu smještaja Biskupijskih ureda. Riječ je o sveukupno 5.016 četvornih metara ukupne vrijednosti nešto više od 19,7 milijuna kuna.
 
Predsjednik Vlade Plenković zahvalio je biskupima mons. Kutleši i mons. Milovanu, ministru državne imovine Goranu Mariću i svima koji su pridonijeli da Vlada u proteklih nekoliko mjeseci reagira ispravno i pravodobno.
 
Napomenuo je da se današnje potpisivanje odvija 23. kolovoza, na dan kada se prisjećamo žrtava svih totalitarnih i autoritarnih sustava.
 
Ovaj datum državni vrh je danas već obilježio polaganjem vijenaca na Mirogoju, Macelju i Golom Otoku čime se, smatra predsjednik Vlade, poslala poruka uoči sutrašnje svete mise koju će ovdje predvoditi kardinal Želimir Puljić u povodu 70. godišnjice stradanja blaženoga Miroslava Bulešića.
 
„Činjenica da je on bio žrtva sva tri totalitarna sustava, simbolična je i daje poseban kontekst današnjem događaju“, istaknuo je predsjednik Vlade.
 
Ocijenio je kako će darivanje Vile Idole riješiti potrebe biskupije i vjernika u Puli i Istri.
 
„Naša Crkva ovdje njeguje hrvatske vrijednosti, naš identitet, kulturu i baštinu, okuplja naše ljude i stoga mislim da na ovaj način rješavamo pitanje za koje se već desetljećima nastoji naći rješenje. Ovo je dobra poruka na tragu naše politike, a to ćemo učiniti i u drugim situacijama kada državne institucije, s posebnim doprinosom ministra državne imovine Marića, imaju širu zadaću aktiviranja državne imovine i stavljanja u funkciju brojnih nekretnina diljem Hrvatske, koje imaju gospodarsku i ekonomsku vrijednost“, zaključio je predsjednik Vlade.
 
Mons. Dražen Kutleša izrazio je zadovoljstvo što je Vlada prepoznala problem i ispravila veliku nepravdu.
 
„Zgrada se koristila sve do 1945. godine, i otad su, dulje od 70 godina, moji predšasnici nastojali na tome da biskupija dobije urede u Puli u kojoj živi više od trećine vjernika biskupije“, kazao je mons. Kutleša.
 
Ministar državne imovine Goran Marić izrazio je zadovoljstvo današnjim činom i podsjetio na riječi starozavjetnoga propovjednika da sve ima svoje vrijeme, i vrijeme oduzimanja i vrijeme vraćanja i darivanja. "Želim da ova darovnica na prostorima hrvatske Istre ne bude samo materijalna korist, nego da bude i duhovna svježina", zaključio je ministar Marić.
 

Pisane vijesti