Potpisan ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci općini Konavle

Slika /arhiva-midim//slike vijesti/Ministar _ Prevlaka (1).jpg

Danas, 24. listopada 2017. godine u općinskoj vijećnici u Cavtatu potpisan je ugovor o ustupanju tvrđave na Prevlaci općini Konavle. Ugovor su potpisali ministar državne imovine Goran Marić i načelnik Općine Konavle Božo Lasić.

Potpisani ugovor je preduvjet najavljenog projekta Društva prijatelja dubrovačke starine kojima je cilj obnoviti tvrđavu te u njoj otvoriti Muzej austro–ugarske mornarice i akvarij.

Ministar državne imovine Goran Marić naglasio je kako je Prevlaka simbol hrvatske povijesti, prkosa i ponosa. „Ovim velikim činom za općinu, Dubrovačko-neretvansku županiju i Republiku Hrvatsku prekida se stoljetni status Prevlake. Dosad je bila simbol otimanja, nasrtaja i neprijateljstva. To je bila i ostala najjužnija točka Hrvatske, gdje su često i uporno dolazili neprijatelji. Taj se status ovim ugovorom prekida, a Prevlaka prestaje biti točka neprijateljstva i postaje točka gdje dolaze prijatelji iz općine, županije ili Društva prijatelja dubrovačke starine. Ta udruga zna kako graditi i čuvati hrvatsku povijest, ali i kako stvarati nove vrijednosti i  mijenjati status", izjavio je ministar Marić.

U svom je obraćanju ministar Goran Marić najavio i da će se u drugim dijelovima Hrvatske potpisivati ugovori o ustupanju državne imovine jedinicama lokalne samouprave.

"Dajemo prijateljima tvrđavu na korištenje i na veliko povjerenje, da ova najjužnija vrata Hrvatske budu otvorena prema svijetu i svima. Nadam se da će to biti najposjećenija točka Republike Hrvatske.  Rado ću i  osobno pomoći  da tako bude. I ovime Ministarstvo državne imovine potvrđuje svoju misiju. Nije to i neće biti  samo jedan izdvojeni čin, to će biti kontinuitet. Slijedi potpisivanje ugovora i u drugim dijelovima Hrvatske, a već za petnaestak dana najavljujem novo potpisivanje ugovora u Dubrovniku i Dubrovačko-neretvanskoj županiji", na kraju je rekao ministar  Marić.

Načelnik općine Konavle Božo Lasić zahvalio je ministru Mariću što je ovim primjerom pokazao da državna administracija itekako može biti učinkovita.

"Od ideje do realizacije nije prošlo više od dva do tri mjeseca. Pritom nije bilo nikakvih imovinsko-pravnih prepreka jer je tvrđava vlasništvo države. Ovo je velika stvar za Konavle, ali i Republiku Hrvatsku, da se Tvrđava napokon ne privede bilo kakvoj namjeni, nego da u njoj bude smješten vrlo atraktivan muzej, a da se na krajnjem jugu Države s ponosom zavijori hrvatski barjak", izjavio je načelnik Lasić.

Zastupnica u Hrvatskom saboru Sanja Putica očitovala je svoje  zadovoljstvo što je konačno završeno dugogodišnje htijenje i želja svih žitelja Konavala i stanovnika Dubrovačko-neretvanske županije da se Tvrđava dade na upravljanje općini i Društvu prijatelja dubrovačke starine. "Vidi se značaj i važnost osnivanja Ministarstva državne imovine, zbog te snažne sprege i odnosa prema  lokalnoj samoupravi. Nema boljeg modela upravljanja od toga da država svoju imovinu prepusti na upravljanje jedinicama lokalne samouprave. Ovo će značiti napredak Općine i novu turističku ponudu", rekla je Putica.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić rekao je kako je riječ o velikom danu za općinu i županiju. "Objekt je bio zapušten i prije Domovinskog rata, a sad će dobiti novi sadržaj. Ministar Marić je srećom često u našoj županiji te ovo nije prvi ovakav ugovor o prepuštanju državne imovine lokalnoj samoupravi jer imamo iskustvo s Lastovom, Pojezerjem, Metkovićem i Dubrovnikom. Ministarstvo je pravilno shvatilo svoju zadaću te je počelo rješavati ono što se nije riješilo desetke godina", rekao je Dobroslavić i dodao kako je prostornim planom na Prevlaci predviđen turistički sadržaj.
 

Pisane vijesti